Estiu|Oferta formativa estiu 2022 | Escola d’Arts Visuals del Prat

L’Escola d’Arts Visuals del Prat ofereix per l’estiu 2022 una oferta formativa adreçada a infants, joves i persones adultes.
Pels infants i joves el casal d’estiu té com objectiu que els participants s’obrin a noves idees, s’introdueixin i experimentin amb nous materials (tècniques i suports) i s’aproximin a alguns conceptes propis del món de l’art. A partir de 14 anys, l’Escola d’Arts Visuals del Prat ofereix l’oportunitat que joves i adults s’introdueixin en diverses matèries artístiques.

ESPAI PEKELAB (de P4 a 1er de primària)

En l’espai PekeLab, els nens i les nenes imaginen, experimenten i creen a partir de l’exploració d’un tema. De manera lúdica, es fomenten pràctiques artístiques a partir de desenvolupar activitats i/o projectes artístics.

ESPAI INFANTLAB (de 2on a 6è de primària)

En l’espai InfantLab, els infants s’iniciaran en el procés de creació tot experimentant amb diferents materials. La finalitat no és perfeccionar una tècnica concreta sinó endinsar-se en el món de l’art: conèixer i representar temes contemporanis a partir d’aplicar diferents tècniques.

ESPAI JOVESLAB (de 1er a 4rt d’ESO)

En l’espai JoveLab, els joves passen a l’acció creativa i realitzen la seva pròpia pràctica artística, a partir d’aprendre diferents tècniques artístiques. A més, es potencien metodologies de treball properes a les que desenvolupen els artistes, aconseguint així la potenciació de la creativitat de l’alumnat.

Del 27 de juny al 22 de juliol. De dilluns a divendres de 09.00 a 13.00h
Preu: 1 setmana 79€ (material inclòs)
Preu: 2 setmanes 143€ (material inclòs)
Preu: 3 setmanes 190€ (material inclòs)
Preu: 4 setmanes 222€ (material inclòs)

A PARTIR DE 14 ANYS

Monogràfic pintura

En aquest curs joves i adults aprendran i experimentaran amb tècniques com l’aquarel.la, l’acrílica o al oli. I s’introduiran en el món del color.

Dilluns i dimecres de 17.30 a 20h
Preu: 75€ (material NO inclòs)
A partir de 14 anys (3 er ESO)

Monogràfic de dibuix 

En aquest curs joves i adults aprendran i experimentaran amb tècniques seques i aquoses ( carbó, tinta, grafit…) per representar a través del dibuix diferents objectes i escenes.

Dilluns i dimecres de 17.30 a 20h
Preu: 75 € (material NO inclòs)
A partir de 14 anys (3 er ESO)

Monogràfic de ceràmica decorativa 

En aquest curs joves i adults aprendreran a construir i pensar en tres dimensions manipulant de forma senzilla el fang.

Dilluns i dimecres de 17.30 a 20h
Preu: 75€ (+ 25€ material)
A partir de 14 anys (3 er ESO)

MATRICULA’T

A partir del 26 de maig 

Per internet a online.elprat.cat
Presencial a l’Escola d’Arts Visuals Prat
Dilluns i dimecres de 10 a 13h
Dilluns a divendres de 17 a 20 h
A partir del juliol de dilluns a divendres de 9 a 13h

Consulta’ns a Escola d’Arts Visuals Prat
Centre Cultural El Remolar, 3er pis
c/ Ramon Llull 12-16. El Prat de Llobregat
+ info a: Tel. 933708501 i/o info@amicsartprat.org

Curs | Còmic avançat | Homenatge a la sèrie B «Mars Attacks»

COMIC AVANÇAT: Homenatge a la sèrie B “MARS ATTACKS”
——————————-

A partir del visionat de la pel·lícula de Tim Burton “Mars Attacks” vàrem estar xerrant de la construcció dels seus personatges i de les temàtiques de les pel·lícules de sèrie B i com aquestes tenen una estètica molt reconeixible a les que Tim Burton fa un homenatge.

L’idea final d’aquest projecte és aconseguir una sèrie de pòsters tots de la mateixa pel·lícula però tots amb el seu caràcter diferent. Per treballar-los hem fet estudis “facials” de personatge durant el visionat de la pel·lícula i em entrat per primer cop en idees i conceptes del dibuix com el clar-obscur, nocions bàsiques de retrat, línies de composició i el pes dels elements en la imatge final.

Per treballar el pòster s’ha seguit una dinàmica de grup per tal que el resultat individual sigui fruït de reflexions grupals i d’intervencions d’altres companys en el treball de cadascú.

.

Curs | Còmic junior | Creació d’un videojoc

La construcció d’un videojoc

A classe de còmic junior sempre treballem provant de posar-nos reptes i anar enllaçant-los amb la teoria del còmic d’una manera lúdica i amable.

Durant el primer trimestre hem estat treballant el context visual (és a dir l’entorn,on succeeix una història) com a part esencial de la construcció d’un còmic, tant com els personatges.

El fil conductor per a crear el concepte del videojoc venia donat per unes fotografies de paisatges reals amb les que haviem d’esprémer la imaginació per teixir-hi una història. D’aquesta primera història van extreure’n una seqüència.

Han sigut varies sessions en les que hem treballat des de les llums i les ombres, els primers i segons plans…

Altres conceptes o elements del videojoc els vàrem conèixer a a partir de compartir referents com Mario Bros, els Lemmings, Prince of Persia i les seves bandes sonores.

Al final del procés hem instal·lat un fris de seqüències (una acció narrada en el temps amb imatges), les quals s’enllacen amb les diferents plataformes creades i en les que podem trobar des d’ambients marins, terrorífics o fantástics a ambients extraterrestres…

.

Curs | Espai Art Jove | Retrat

Què significa tenir una cara?

Aquest curs, la programació de l’Espai d’Art jove s’ha construït a partir dels interessos i temàtiques dels joves. Ells i elles han decidit el què volien aprendre. Així, de manera col.lectiva es va decidir iniciar un projecte artístic- educatiu entorn el retrat.

Però d’on ve l’interès pel retrat? Què significa tenir una cara? Per què ens causa tanta curiositat?

Per provar de respondre aquestes preguntes i a l’hora treballar la vessant tècnica del retrat, durant tot el primer trimestre hem desenvolupat tot un seguit d’exercicis i propostes on hem treballat el volum (amb pintura) i la trama (amb fil cosit).

Pel camí hem provat diferentes tècniques: el pastel i el carbonet. A més, hem projectat en els retrats les nostres emocions i sentiments per tal d’implicar-hi quelcom més que la representació tècnica. D’aquesta manera hem reflexionat entorn com els retrats parlen, visualitzen l’interior de les persones a més de l’aparença física.

Finalment, cal destacar que hem tingut també la sort de poder creuar la nostra feina amb els grups de l’Espai d’Art Liliput i del taller d’art Dibuix- Pintura dels matins que com nosaltres, han treballat la mateixa temàtica.

.

Proximitat | Cartell dia internacional de l’Alzheimer

CARTELL DIA INTERNACIONAL DE L’ALZHEIMER

El treball dut a terme per l’Associació de Familiars de Malalts d’Alzheimer del Baix Llobregat, ha estat molt important, al Prat i a la comarca, l’esforç de l’associació ha estat pioner per sensibilitzar i promoure els recursos tan necessaris perquè la qualitat de vida sigui el millor possible. Amb motiu del Dia Mundial de l’Alzheimer, que es commemora al voltant del 21 de setembre, al Prat, s’organitzen tot un cicle d’activitats per sensibilitzar la població.

Dins aquest marc i recuperant la bona relació que el curs passat l’Espai d’Art Midgard va teixir amb l’associació de familiars de malalts d’Alzheimer del Baix Llobregat (AFA),l’Escola d’Arts del Prat va agafar el repte de dissenyar al nou cartell pel dia internacional de l’Alzheimer durant el curs 2016/17.

En aquest cas, va ser el taller d’iniciació al dibuix qui va treballar la proposta com una oportunitat d’iniciar-se en els conceptes de disseny, composició i il·lustració des de la visió d’un “encàrrec” real.

Fruit d’una xerrada entorn la malaltia on va participar el Centre ALOIS del Prat i le idees que cada alumne ha anat gestant al llarg del curs, han sorgit diferents propostes il.lustrades, algunes de les quals s’hi han afeguit i han estat confeccionades per alumnes del grup de còmic junior i de l’Espai d’Art Midgard.

El resultat d’aquest treball es pot veure en l’exposició organitzada per l’AFA Baix Llobregat al Centre Cultural ElRemolar, 2on pis el dia 18 de septembre a les 18.30 hores.

Curs | Espai d’Art Liliput | El diari Slon

PROJECTE «EL DIARI SLON»

Ha estat un projecte del curs 16/17 de l’Espai d’Art Liliput on s’ha volgut treballar la diversitat cultural, a partir de la integració de les famílies al centre. Aprofitant que algunes procedien d’un altre país (Bulgària,Xina,Índia, Holanda i Rússia) hem creat una sèrie d’activitats que pretenien ajudar-nos aprendre i enriquir-nos, titulat «El Diari Slon»*.

Vam iniciar el projecte, traduint els noms dels infants en altres alfabets. A partir de l’estudi de l’idioma com a significació d’un element cultural distintiu. Vamb seguir amb receptes de cuina… fins a integrar les visites de les famílies al nostre espai i l’adopció del diari de classe per part dels participants del projecte.

* Aquest projecte s’anomena Diari Slon, perquè és la primera paraula que vam traduir. Significa «elefant» amb Búlgar. Slon, és la traducció d’elefant en búlgar fonèticament.

Curs | Taller d’Art Joieria i Esmalts

Enguany, en el taller d’art de joieria i esmalts hem dut a terme una col.laboració amb l’Espai d’Art Midgard, desenvolupant conjuntament un projecte anomenat «Els colors del foc«. Projecte introductori, on els infants de l’Espai Art Midgard s’han aproximat a una nova disciplina artística. El resultat és una obra on és barreja una part feta sobre un bastidor, on s’ha experimentat amb al gouache amb un fragment fet amb esmalts, treballat al taller.

Finalment, hem de destacar els treballs artístics realitzats pel alumnat propi del taller. Per primer cop, el quadern projectual ja s’ha començat a convertir en una eina indispensable per comunicar les intencions i la idea de treball. Un any, on ens hem endinsat en l’experimentació i ens hem aproximat al camp de la joieria esmaltada, generant així espais de contacte entre esmaltadors i joieres.

.

Curs | Espai d’Art Liliput | Projecte «La Cafeteria»

LA CAFETERIA

La cafeteria és un projecte que neix d’una proposta feta per un alumne de l’Espai d’Art Liliput plasmada en la «Listita» (espai de programació compartida).
Sota aquest títol hem construït un espai on es barregen rols de joc simbòlic i on el treball en equip és la base del projecte. En aquesta cafeteria, podem trobar una cuina ben equipada, sucs estrella, llibres de receptes i una cafetera molt especial. En un principi vam construir una zona de jardí amb diverses plantes i després vam sumar la idea d’un mini hort urbà. Vam aprendre a plantar alls tendres, vam veure el seu procés de creixement i com s’han de cuidar la terra.

A l’última fase de la cafeteria es va sumar al nostre espai la Inés Clapés, estudiant del Màster d’Educació Artística de la UB, la qual va voler desenvolupar el seu treball final de màster amb nosaltres. Per concretar el seu projecte, varem fer dos projectes conjunts: una bústia que seria portadora de les històries cafeteres i un mapa de connexions dels infants de Liliput, on es plasmava la seva relació experiencial entorn aquest projecte.

En el primer cas ( la bústia), van escriure les seves experiències i també es varen enviar cartes entre els dos grups setmanals. A més van construir la bústia i es van inventar una cançó. La Inés va fer una devolució de les sessions i va portar a l’espai uns contes i relats de tot el que va anar succeint a Liliput.

En el segon cas ( el mapa de connexions), varen exemplificar en forma de mapa quines activitats havien fet cada un/a en relació a la cafeteria i amb qui.

Aquests dos projectes varen ser treballats de forma col•lectiva amb la mateixa naturalitat que el projecte en general. La suma de forces va donar com a resultat una experiència molt rica a on i van cabre moltes experiències humanes, creatives i educatives.

.

Curs | Taller d’Art Pintura | Experimentació

EXPERIMENTACIÓ| Taller d’Art Pintura

En el camp de la pintura, l’experimentació ve lligada a la necessitat de fer recerca a fi de modificar la nostra mirada i la nostra manera d’aproximar-nos i observar un fet.

Seguint aquesta premissa, els alumnes de pintura, durant el tercer trimestre del curs 2016-2017, s’han aproximat a la natura amb l’objectiu de captar les olors i les sensacions que el tacte els hi produia. El resultat ha estat una sèrie de pintures abstractes on a partir de la coloració i el traç pictòric han plasmat tot allò que la naturalesa els hi suggeria.

En aquesta activitat, ens hem alliberat i hem transgredit els límits de la representació figurativa, amb l’ús de l’aquarel.la. Tècnica que ens ha permés adaptar-nos a la rapidesa del moment.

.

Proximitat | Residència Tamariu

“EXPERIÈNCIA PILOT AMB LA RESIDÈNCIA TAMARIU”

Enguany l’Escola d’Arts del Prat ha iniciat una nova experiència educativa, conjuntament amb la Residència Tamariu. S’han realitzat, al llarg de 5 sessions conduïdes per l’educadora Olga Merchán, un munt d’activitats on es fomentava l’experimentació a fi d’iniciar-los a la pràctica artística.

Les persones participants s’han iniciat en la barreja pictòrica, en l’estampació… A més,d’experimentar noves formes de donar color i composar als seus dibuixos: els pinzells, les esponges, els globus…

Alguns dels resultats d’aquesta experiència els heu pogut veure a l’Exposició XLI Exposició col•lectiva d’artistes del Prat, que està tentint lloc del 21 de juny al 23 de juliol de 2017 al Centre d’Art Torre Muntadas.

.

Mercedes Mangrané i Miriam C. Cabeza | Convocatòria Art- Educació /UNZIP 2017

Dins la modalitat d’art i educació, impulsada per l’Escola d’Arts del Prat i en el context de a convocatòria d’Arts Visuals /UNZIP 2017, s’ha seleccionat el projecte “Un fútbol sin porterías” de Mercedes Mangrané i Miríam C. Cabeza, amb l’objectiu de generar zones de contacte entre la producció artística i els processos pedagògics d’aprenentatge en el teixit educatiu no formal del Prat.

Aquest projecte “Un fútbol sin porterías” està compost per dos elements que s’influeixen mútuament:

Un vídeo documental que recull entrevistes a diferents persones del món de l’esport, amb l’objectiu d’aflorar el imaginari del món del futbol i pensar de forma crítica sobre diversos temes com el gènere, la construcció de la masculinitat, la narrativa del esforç, l’èxit…

I la realització d’un taller artístic- educatiu amb als alumnes de l’Escola d’Arts del Prat (infants), on s’utilitza al diàleg i la creativitat per desenvolupar un pensament entorn el imaginari del futbol i els seus valors,agafant com a referència les entrevistes del vídeo documental.

L’objectiu d’aquest projecte és proposar nous imaginaris possibles en relació al futbol, així com proposar una reflexió més amplia dels temes que l’atravessen. Propiciar debats que contribueixin a ampliar noves mirades i formes de fer dels temes en contextos concrets, així com generar noves interaccions entre el món de l’esport i cultural.

———————–

Mercedes Mangrané, llicenciada en Belles Arts (2010), ha cursat el Màster de Cine Documental Creatiu a la UAB (2012). En el camp artístic focalitza l’interés en projectes de transfons antropològic, plantejant qüestions entorn a la vida contemporània a través del vídeo documental i la pintura.

Miriam C. Cabeza, llicenciada en Belles Arts (2012). Actualment està cursant el Màster en Art Visual i Educació: Una perspectiva construccionista a la UB. En el àmbit artístic, està interessada en les pràctiques col•laboratives com un espai on teixir formes de relacionar-se, qüestionar-se i aprendre fora de les lògiques hegemòniques.

Web d’/UNZIP Arts visuals al Prat: www.unzip.elprat.cat

Proximitat | Castells de Cartró | Escola Joan Maragall

CASTELLS DE CARTRÓ

L’activitat «Castells de Cartró» ha estat fruït de la col·laboració entre l’Escola Joan Maragall i l’Escola d’Arts del Prat. L’objectiu ha estat fomentar el sentiment de treball en equip i aspectes com la identitat de grup i la presa de decisions en col·lectiu.

El taller s’ha vinculat amb un dels projectes de l’Escola Joan Maragall (cultura popular i tradicions). En aquest cas, ens hem basat en la idea dels castells humans (castellers) i hem fet el nostre propi castell amb capses de cartró.

Agafant com a referència aquest món, hem creat una nova colla «La colla del puma de la Torre Eiffel» i hem après a construir una estructura vertical amb l’ajuda de tot el grup.

Treballar per mòduls repetitius és un sistema molt utilitzat en les representacions artístiques de totes les èpoques: des de les piràmides, passant per artistes reconeguts com Brancusi i Sol Lewit. També trobem aquestes formes modulars als elements orgànics de la natura.

Aquesta experiència ha permés que els infants i les famílies convertissin un munt de capses de cartró en un castell espectacular, agafant com a referència els castells humans. Paral·lelament van escollir una mascota per la colla. Després d’expressar diverses idees, van acabar fent una barreja de totes per donar veu a totes les opinions. El resultat va ser un animal impossible dibuixat entre paraules i el nom d’una colla castellera que comença la seva història en aquest taller col·lectiu.

Durant aquesta activitat les decisions consensuades i el treball en equip han estat dos eixos vinculants de l’experiència. A més, han emergit valors tant importants com la solidaritat, la empatia, l’ajuda continua, i en definitiva «s’ha conseguit fer pinya».

.

Proximitat | Educació Vial | Les aventures d’en Pardi i la Berna. Una històrira de gegants»

EDUCACIÓ VIAL

L’Escola d’Arts del Prat ha treballat conjuntament amb la Unitat de Formació de la Policia Local amb l’objectiu d’aconseguir dos personatges que aproximessin l’Educació Viària els més petits.

Els alumnes de l’Escola d’Arts van decidir quins havien de ser aquests personatges i els van dibuixar individualment. Professionals del centre van seleccionar quins eren els més representatius.

Aquests personatges són en Pardi, un pardal que viu a la població del Prat que coneix perfectament les normes bàsiques de la seguretat viària, i la Berna, un ocell migratori que desconeix els perills del trànsit a les ciutats.

Les dissenyadores Olga Merchán i Núria Inés han donat forma definitiva aquests personatges amb els quals es treballa a la Unitat d’Educació per a la Mobilitat Segura.

El resultat és un conte titulat «Les aventures d’en Pardi i la Berna. Una història de gegants» escrit pel monitor d’Educació Viària de la Policia Local i il.lustrat per les dissenyadores de l’Escola d’Arts. Una eina pedagògica que té com objectiu que els nens i les nenes coneguin els hàbits segurs en la seva mobilitat i apropar-los una mica a l’entorn de la nostra població partint d’una història d’aventures del dos personatges.

Des d’aquí, volem agrair especialment la col.laboració del grup d’infants i joves de la classe «Espai d’Art Liliput», «Espai d’Art Midgard», «Espai d’Art Joves» i còmic de l’Escola d’Arts del Prat, en especial a:

Martina Ruiz
Inés Álvarez Querol
Joana Belda

Autores dels dibuixos que han servit de referència a les il.lustradores per crear els dos personatges.

.

Curs | Espai d’Art Liliput | Anem d’acampada

ANEM D’ACAMPADA
Aquest projecte es basa en la recreació fictícia d’una acampada a l’Escola d’Arts del Prat. Per fer-ho, es va convertir l’espai de la Saleta en un bosc on poder acampar. Aquesta experiència vivencial es va anar complementant amb diverses activitats individuals i col·lectives que han resultat ser divertides, màgiques i molt constructives.

Com a part de la representació performativa, els nens i les nenes de l’Espai Liliput, han portat diversos elements com: motxilles, sacs de dormir, mantes, brúixoles… amb la complicitat col·laborativa de les famílies. I han construït canyes de pescar, utensilis per cuinar i telescopis, propis d’una estada muntanyenca. Com a regal cada infant rebia una llibreta on apuntaven les seves observacions de l’estada, convertint-la així amb al seu diari de camp personal.

A més, vam realitzar una activitat que tenia a veure amb la instal·lació d’unes llums en el sostre que representava un cel estrellat. Per fer aquesta activitat vam comptar amb la col·laboració de l’artista Esther Merchán, que va explicar-nos què és una constel·lació i ens va mostrar alguns exemples. Després ens va proposar que creessin les nostres pròpies constel·lacions amb els estels que hi havia en el cel.

Durant el transcurs del muntatge i el projecte, molta gent es va interessar i ens van fer preguntes i comentaris. Inclòs, vam organitzar tertúlies de cafès imaginaris amb diversos alumnes i amics de l’escola d’arts.

Paral·lelament,es van organitzar activitats de contacte i interrelació entre els infants i joves de l’Espai Liliput, Midgard i de l’Espai Art Jove: vam dibuixar constel·lacions, vam conèixer l’origen d’aquestes, vam jugar… Moltes d’aquestes activitats van ser conceptualitzades pels alumnes de l’Espai Art Midgard.

Aquest projecte ha posat en contacte alumnes i amics i ha produït col·laboracions amb membres de l’Associació d’Amics de l’Art.

.

Artista en Residència | Sílvia Martos i Eulàlia Ribas

Artista en residència| Sílvia Martos i Eulàlia Ribas

La Sílvia Martos i l’Eulàlia Ribas es van conèixer fent el grau en Arts i Disseny a l’Escola La Massana de Barcelona. Comparteixen una manera d’entendre l’artesania, cadascuna amb influències de la seva disciplina, com a una altre forma d’expressió artística igualment vàlida que la pintura, el dibuix, etc…

Per aquest motiu, afronten la proposta de la residència artística com una oportunitat per provar mètodes nous de treball i col.laboració entre elles. Alhora, d’ésser una oportunitat per fer difusió dels oficis que tant estimen amb una visió contemporània i crítica, aplicant els seus propis registres (tèxtil i joieria).

Durant la seva residència, aquestes dues artistes s’aproximen i concebeixen una definició de què és l’Escola d’Arts a partir de seva observació i anàlisis dels rastres que els hi ofereix l’Escola. En aquests moments es troben immerses en el registre i la catalogació diària de les emprentes deixades pels usuaris de l’Escola d’Arts.

————-
Sílvia Martos
Graduada en Arts i Disseny per l’Escola La Massana. Cicle Superior d’arts i disseny tèxtil. Artista plàstica i dissenyadora tèxtil. Es centra en desenvolupar els conceptes de memòria i identitat a través de la pintura i els materials tèxtils experimentant tant amb el cos com en la instal.lació.

Eulàlia Ribas
Graduada en Arts i Disseny per l’Escola La Massana. Cicle Superior de Grau Superior en joieria artística a l’escola La Massana. Màster en joieria i argenteria a Konstfack University, Estocolm. Artista i artesana que explora les connexions entre l’obra, l’espectador i l’espai.

Proximitat | Cartografiem el Mercat del Remolar

“CARTOGRAFIEM EL MERCAT DEL REMOLAR”
És un projecte transversal que reflexiona sobre el territori a partir de les eines que ens donen les pràctiques artístiques contemporànies.
Amb aquest projecte hem volgut desenvolupar una visió reflexiva de l’entorn, per això hem agafat un element de dinamització i de referència clau en el territori: el Mercat del Remolar.
Els alumnes del IES Baldiri Guilera han posat en valor les històries de les persones que l’habiten, agafant dades de botiguers i usuàris i concretant aquestes dades amb diferents obres fetes en llenguatge plenament contemporani: il.lustracions fetes amb stencil (en format de cartells) on es reflecteixen les realitats del Mercat del Remolar.
Aquest projecte s’ha desenvolupat dins el primer trimestre del curs acadèmic 2016-17. Per dur-l’ho a terme s’ha construït un lligam de col.laboració entre IES Baldiri Guilera, l’Escola d’Arts del Prat i els botiguers i botigueres del Mercat del Remolar.

.

Artista en Residència | Ana López

Ana  López

Artista resident a l’Escola d’Arts del Prat. És llicenciada en Belles Arts per la Universitat de Barcelona. Escultora i fotògrafa contemporània influenciada per la filosofia de l’art povera, els seus interessos en l’art contemporani se centren en la instal·lació, la fotografia i l’escultura efímera fent al·lusions al cos i a la naturalesa.

«La meva intenció és fer visible el present, la immediatesa de la natura i l’organicitat dels materials accentuant les seves qualitats, aprofundint en la fragilitat, l’absència i lo viu. Quan realitzo l’obra em puc veure reflexada, perquè fa referència directa a l’individu, ja que fa una clara al·lusió a la pell.

Trio conscient els diferents materials que m’interessen i més tard intento ser lo més senzilla possible a l’hora de realitzar les obres, busco transmetre un missatge clar i sincer.

Hi ha algunes peces que directament s’observen al·lusions al cos humà com les petjades de palmells de mans o fins i tot unes mans entrellaçades i buides. El cos humà és tan orgànic com qualsevol animal o vegetal. Cadascuna de les composicions explica una història diferent però totes tenen un fil en comú i fan al·lusions al cos de manera poètica i sense representar-se de manera convencional. Algunes peces produeixen un efecte efímer i altres són gairebé visceralment materials. Però una lògica dona coherència com a grup, oscil·lant entre la presència i l’absència, la materialitat, la immaterialitat»

+ info a:

Artistes en residència: http://amicsartprat.org/eap/?page_id=2975
Bloc d’Ana López: https://arteakant.wordpress.com/

Exposició La Saleta | Alumnes Escola | Edició d’un somni: Joia Contemporània

«EDICIÓ D’UN SOMNI. Joia Contemporània»

L’exposició recull els processos, dissenys i peces embrionàries i definitives del projecte de joia contemporània, peces úniques, personalitzades, exclusives. Fruït d’un projecte interdisciplinari i transversal realitzat amb l’alumnat dels tallers d’adults de Dibuix, Pintura, Ceràmica, Esmalts, Joieria i Escultura de l’Escola d’Arts del Prat.

Es proposa a l’alumnat la construcció d’una peça de joia contemporània des de l’esperit d’experimentació, a partir de la incorporació-apropiació d’objectes quotidians i/o d’elements naturals. En la composició de la peça es juga amb l’objecte real i el rastre, la textura i/o l’emprenta d’aquests mitjançant diferents procediments (estampació, porcellana, cera perduda, metall, etc), jugant amb la idea de negatiu-positiu.

Després d’una primera sessió de mostra de referents de joia contemporània, l’alumnat esbossa una primera proposta a partir de l’objecte escollit, ja sigui perquè simbolitza alguna cosa per ell/a, ja sigui per vinculació emocional, per interès formal, conceptual, etc. Duent a terme, unes sessions d’experimentació amb diferents materials i procediments, valorant les diverses possibilitats formals. En alguns casos la idea inicial, “l’ideal” va ser modificat-adaptat, condicionat per les possibilitats/resolucions tècniques.

El procés ha resultat ser molt enriquidor, ja que ens ha permès interrelacionar-nos amb els tallers veïns i compartir coneixements, descobrir, equivocar-nos, perdre’ns, encertar i arribar a nous llocs. Les sessions conjuntes d’investigació amb materials no tradicionals realitzades entre tallers, ens ha permès hibridar materials més nobles amb materials quotidians, elements naturals (efímers), industrials, etc. I relacionar-nos de manera inusual amb els companys/es i alumnes, enfortint les sinèrgies “inter-tallers”.

Espai Expositiu La Saleta
Escola d’Arts del Prat
Del 13 d’abril al 23 de juny de 2016
De dilluns a divendres de 17 a 20 h
Accés lliure
Inauguració el 13 d’abril a les 20 h

1

Projecte Transversal | Joieria contemporània

PROJECTE TRANSVERSAL

L’Escola d’Arts del Prat conceptualitza projectes transversals que tenen com objectiu no només fusionar disciplines sinó que persones de diferents tallers es coneguin i puguin col·laborar junts en la confecció d’un projecte artístic.
Durant el curs 2015/2016 i vist el magnífic resultat dels projectes transversals que hem efectuat amb anterioritat, projectem un nou projecte anomenat: PROJECTE DE JOIERIA I RECERCA: EDICIÓ D’UN SOMNI, on es fusionen les disciplines de ceràmica, joieria, esmalts i pintura.

EN QUÈ CONSISTEIX?

La joieria en els últims anys ha fet un gir per descobrir el potencial i relacionar-se amb les idees postmodernes. Les joies contemporànies segueixen els seus propis impulsos artístics i ja no es senten lligats per les premisses de la joieria tradicional, ni en les formes ni en els materials. Les associacions que es realitzen entre als objectes personals i el caràcter metafòric de la peça, fan de la joia una peça contemporània amb molt potencial expressiu.

Agafant aquest concepte, plantegem que els alumnes de l’Escola d’Arts del Prat experimentin amb diversos materials i iniciïn un procés de recerca de les possibles adaptacions que poden tenir en una joia. Aquests projecte experimental la desenvoluparan tots els alumnes de l’Escola, fent adaptacions curriculars aquelles persones que presenten necessitats especials.
Un cop plantejat el durem a terme a partir de la reflexió de cada alumne en el seu quaderns de treball, el qual tindrà tanta importància com el resultat. Un cop parlat i analitzat treballarem el dibuix i posteriorment iniciarem un treball d’investigació / recerca del material i l’aplicarem a la peça de joieria.

Aquí us presentem alguns dels processos que estan realitzant els més de 30 alumnes participants en aquest projecte.

.

Proximitat | 4 Raons La Capsa

Projecte 4 Raons: Mazoni

Dins el cicle 4 Raons de la Capsa, coordinat per Jordi Oliveras, se’ns va proposar dur a terme un projecte participatiu amb al músic Jaume Pla (Mazoni).

El resultat d’aquest procés, va ser un concert a la Capsa on Jaume Pla (Mazoni) va aconseguir fer una hibridació entre el continguts de les seves cançons i els relats de l’alumnat. Aquests l’hi explicaven la seva vinculació amb un objecte dins el marc del projecte de joieria: Edició d’un somni.

Edició d’un somni va néixer com un projecte transversal destinat als alumnes adults de l’escola. Es tractava de donar l’oportunitat de dissenyar una joia contemporània, partint d’un objecte trobat i el seu rastre,a partir d’investigar materials nous o inusuals en la joieria convencional.

Aquí us deixem unes fotografies del procés col.laboratiu.

.