Escola d’Arts Visuals_ A casa

Malauradament, l’any 2020 s’ha caracteritzat per l’aparició del COVID-19. La pandèmia ha implicat l’aplicació d’unes mesures de protecció i seguretat basades amb la contenció de la transmissió del virus a través de la reducció de les interaccions socials. Això ha fet que la Generalitat de Catalunya suspenes l’activitat presencial als centres d’educació artística, com és l’Escola d’Arts Visuals del Prat.

En la primera onada, l’Escola d’Arts Visuals va optar per generar una base de dades per conèixer de primera mà la situació tecnològica de l’alumnat i la seva predisposició de fer classes on-line. Aquesta acció va anar acompanyada d’una sèrie de continguts artístics oberts a tota la ciutadania amb l’objectiu d’oferir i impulsar la cultura a les llars domèstiques. Aquestes activitats culturals es poden veure al nostre canal d’Instagram en obert.

En la segona onada l’Escola d’Arts Visuals ha adaptat tot els seus continguts a formats no presencials mitjançant l’ús de diferents plataformes digitals (zoom, google classroom i whatsapps, principalment) amb l’objectiu que aquesta situació afecti o afectés el mínim possible els processos d’aprenentatge iniciats.

Actualment, continua la situació de crisis sanitària fet que fa necessari l’aplicació continuada d’una sèrie de mesures que canvien de manera notable el funcionament de la societat, i per tant afecten el sistema organitzatiu i econòmic del projecte cultural de la nostra entitat: l’Escola d’Arts Visuals del Prat. Les entitats culturals catalanes,com la resta d’empreses del país, estem patint les conseqüències directament derivades de la situació d’emergència decretada amb motiu de la COVID-19 que afecta a la continuïtat del nostre projecte cultural.

Tot i així, l’Escola d’Arts Visuals del Prat esperem recuperar-nos en breu, hi ha una predisposició per donar un nou impuls a l’escola, reforçant-la amb noves experiències artístico-educatives que engrandeixin els sabers de les persones. Ja que més que mai, hem palpat que la cultura és un dret i un bé necessari per viure.

Comença el curs 2019-2020 a l’Escola d’Arts del Prat!

El nou curs 2019-2020 va començar amb molta energía i il·lusió als diferents Espais d’Art i Tallers de l’Escola d’Arts del Prat.

Igualment, l’Escola d’Arts del Prat comença a co-dissenyar els projectes d’ arts visuals que es desenvoluparan als centres educatius del Prat dins el programaInterseccions (Escola Pepa Colomer, Escola Ramon Llull, Escola Can Rigol, Escola Jaume Balmes).

https://www.instagram.com/p/B2kF8ouoM9V/
https://www.instagram.com/p/B3BktywIu0j/
https://www.instagram.com/p/B4ANcRHIUfz/
https://www.instagram.com/p/B3u0oSAIMwA/
https://www.instagram.com/p/B2oGQU-JhrH/
https://www.instagram.com/p/B2oZRanJkZf/
https://www.instagram.com/p/B217sXCI_fC/
https://www.instagram.com/p/B3Ju82FodVe/
https://www.instagram.com/p/B3Ug1TuJ3Ps/

KANDINSKI – Families Creatives

A l’espai famílies creatives de l’Escola es va a treballar Kandinski.

El desenvolupament de Kandinski cap a l’abstracció troba la seva justificació teòrica en Abstracció i empatia de Wilhelm Worringer, que s’havia publicat el 1908. Worringer argumenta que la jerarquia de valors usual, basada en les lleis del Renaixement, no és vàlida a l’hora de considerar l’art d’altres cultures.

Igual que Hilma af Klint, Kandinski també estava interessat per la teosofia, entesa com la veritat fonamental que rau en les doctrines i els rituals de totes les religions del món; la creença en una realitat essencial, oculta rere les aparences, proporciona una òbvia racionalitat a l’art abstracte.

Al llibre De l’espiritual en l’art, parla d’una nova època de gran espiritualitat i de la contribució que hi fa la pintura. L’art nou ha de basar-se en un llenguatge de color i Kandinski aporta les pautes sobre les propietats emocionals de cada to i de cada color. A diferència de teories sobre el color més antigues, ell no s’interessa per l’espectre sinó només per la resposta de l’ànima envers els colors.

Espai d’Art Famílies Creatives

A l’Espai d’Art Famílies creatives hem creat un fil conductor en forma de projecte que uneix moltes de les activitats que fem al llarg de les sessions: Estem construint un poblat!

Al llarg de les setmanes ja hem pogut fer una biblioteca, uns cotxes per al pàrquing, un hort, una cuina comunitària, una botiga, una granja, tres cases pels habitants i una casa màgica. Les famílies també disposen d’unes bossetes en les quals poden portar coses de casa les sessions conjuntes, és com una aportació personal al poblat.
En el cas de l’hort em plantat alls tendres i hem vist que necessita una planta per viure i com es planta. En la sessió dels cotxes, en acabar de construir-los vam fer una cursa amb ells a la Saleta de l’Escola. En el cas de la biblioteca, vam fer diversos llibrets en mode fancine. Amb la cuina, a més de diverses receptes i aliments, vam construir els fogons i diversos estris per cuinar.

Aquest any hem tingut la sort de comptar amb la col·laboració d’un grup dels infants de l’espai de còmic que ens han regalat un cartell per al poblat. D’aquesta manera donem la benvinguda a tota la gent que es vulgui apropar al nostre espai.

Paral·lelament amb el projecte del poblat, hem participat en la chiquiparc que està fent l’Espai d’Art Liliput i fem moltes altres activitats: pintem, dibuixem, construïm, juguem i ens coneixem millor en un espai creatiu pensat per divertir-se, relacionar-se, i construir ponts entre infants i famílies i entre tot el grup de classe. Tot mitjançant metodologies artístiques en un entorn de co-aprenentatge.

 

Curs | Espai Famílies Creatives

FAMILIES CREATIVES!

Famílies creatives és un espai on es fomenta la creativitat i la imaginació de l’infant amb interacció amb als seus familiars. En aquest segon trimestre, hem manipulat molts materials, hem conegut noves eines i tècnicques, tot compartint riatlles, moments divertits i propers.

Tot seguit, us expliquem algunes de les activitats que s’han proposat i realitzat durant aquests 3 últims mesos:

Ciutat col·lectiva
Elaboració d’un mapejat d’una ciutat (bidimensional) però incloent aspectes tridimensionals (com per exemple: plantes). Els infants van haver de pensar per què es necessita una ciutat, quins elements la caracteritzen i com es podria situar en un mapa real.

Regal a la Lluna
La premissa és voler enviar un regal a algú molt especial: el nostre satèl·lit, la Lluna. Per això hem de pensar: quines coses li agradarien i com enviarem aquest regal. Per consens, vam arribar a la conclusió que la millor opció és l’elaboració d’un coet que tardaria 120 minuts en arribar a la Lluna.

Geometria i volum
Hem barrejat la geometria i les matemàtiques amb formes animals, tot utilitzant com a eines uns escuradents i plastilina.

Pintura
La aquarel·la i diverses tècniques pròpies d’aquesta pintura, també han tingut el seu moment en l’espai familiar. Els infants han pintat fent servir un ventall de formes de fer de les tècniques aquàtiques. Han experimentat i conegut quin és el resultat que té quan barregem diferents colors: la teoria del color.

Vestimentes
Creació d’una armilla particular, fent servir bosses de cartró. Patronatge, disseny i molt més.

Música i ball
La catifa musical s’ha establert com un lloc en el qual crear cançons, jocs i balls compartits.

Curs | Espai d’Art Famílies Creatives

Durant el primer trimestre, hem realitzat un munt d’activitats imaginatives, on el joc i els sentits s’han convertit en el motor de l’aprenentatge.
 
L’aula de Famílies Creatives està diferenciada en dues àrees. Això permet que els infants puguin escollir en cada moment què volen fer i així potenciar la seva autonomia. A la zona de les taules, es desenvolupen totes les activitats plàstiques, en canvi a la catifa musical és on hi ha els instruments de música i les joguines.
 
En aquest trimestre, hem experimentat amb construccions volumètriques i hem conegut noves eines per a fer els nostres treballs plàstics: costura, pintura (murals col·lectius), collage…. A més, hem aplicat els nostres diferents sentits per aprendre a dibuixar i a pintar. A la vegada, que ens hem relacionat, divertit i expressat! 
Data d’inici: 15 de gener
Públic: De 2 a 5 anys acompanyats d’una persona adulta
Horari: Divendres de 17 a 18.30 h
Preu: 60 € / trimestre

.

Curs | Espai d’Art Famílies Creatives

ESPAI FAMÍLIES CREATIVES

L’ Espai  Famílies creatives suma la creativitat plàstica amb la música, a fi de generar propostes d’experimentació amb diversos materials, fomentant (en la mesura de lo possible) tots els sentits.

Durants, les últimes setmanes hem fet una sèrie d’activitats molt divertides:

Barreja de sentits. Sinestesia 
Hem jugat una bona estona amb els diferents sentits. Estímuls del tacte, el so, la vista i per últim la imaginació a l’hora de descriure un objecte. Amb l’ajuda d’unes cintes negres, hem aconseguit que els diferents protagonistes es tepessin els ulls i hem jugat a endevinar a partir de diferents propostes:
Amb als ulls tapats els infants havien d’endevinar:
Quines coses estaven tocant? ( papers de caramels, pinzells, objectes de llana). 
Quines coses estaven olorant?(ceba i llimona) 
Quines coses sonaven?  ( instruments de percussió com la Kalimba)
Finalment, les mares, pares i tutors es van col.locar la cinta als ulls i els infants havien de descriure els objectes que jo els hi mostrava sense dir el nom.I aquest cop eren els adults qui ho havien d’endevinar.

Dibuixos col·lectius

Cada família fa un dibuix en un paper i quan sona una botzina el dibuix es passa a una altra família que el continua. Aquesta acció atzarosa es repeteix varies vegades. El resultat és una construcció plàstica col.lectiva, on hi participen simultàniament pares i/omares i infants. En aquest cas el que es volia exemplificar és el fet que quan una altra persona intervé en el teu dibuix, està aportant i sumant coses. No s’entén com una invasió del teu espai sinó com una col·laboració que suma interès i crea vincles entre les persones.

Construccions volumètriques

Vehicles inventats, fàbriques de llaminadures, animals i joguines variades. A partir de diversos materials es van fer les construccions que cada nen i nena volia fer. Primer van pensar què volien fer i com i després van passar a l’acció amb l’ajuda dels seus familiars.

Composicions musicals

Hem creat la catifa musical (un espai a on poden estar quan vulguin i es pot alternar amb les altres activitats). Amb l’ajuda de diferents instruments musicals (panderetes, güiro, guitarra, baquetes i tambors, kalimba, shaker, triangle i tubs amb notes) hem fet diverses composicions improvisades.

.

Curs | Espai Famílies Creatives

ESPAI FAMÍLIES CREATIVES

Estimulem  els sentits de l’infant per mitjà d’una metodologia experimental i participativa. És una manera diferent i divertida de relacionar-se, aprendre i incorporar la creativitat.

Cada sessió planteguem una temàtica, que té com a finalitat millorar la interrelació entre el nen/o nena i la persona adulta que l’acompanya. Tenim com objectiu principal, fomentar la seva fantasia i seva expressió plàstica.

En l’espai, l’infant hi troba una sèrie d’elements (instruments musicals i jocs creatius) que tenen com objectiu potenciar la seva creativitat i el seu llenguatge verbal. Aquests elements, els utilitza de manera lliure, sota la dinamització de l’adult que l’acompanya.