Comença el curs 2019-2020 a l’Escola d’Arts del Prat!

El nou curs 2019-2020 va començar amb molta energía i il·lusió als diferents Espais d’Art i Tallers de l’Escola d’Arts del Prat.

Igualment, l’Escola d’Arts del Prat comença a co-dissenyar els projectes d’ arts visuals que es desenvoluparan als centres educatius del Prat dins el programaInterseccions (Escola Pepa Colomer, Escola Ramon Llull, Escola Can Rigol, Escola Jaume Balmes).

https://www.instagram.com/p/B2kF8ouoM9V/
https://www.instagram.com/p/B3BktywIu0j/
https://www.instagram.com/p/B4ANcRHIUfz/
https://www.instagram.com/p/B3u0oSAIMwA/
https://www.instagram.com/p/B2oGQU-JhrH/
https://www.instagram.com/p/B2oZRanJkZf/
https://www.instagram.com/p/B217sXCI_fC/
https://www.instagram.com/p/B3Ju82FodVe/
https://www.instagram.com/p/B3Ug1TuJ3Ps/

Curs | Espai d’Art Liliput | Projectes i activitats

A l’Espai d’Art Liliput hem començat el curs amb moltes ganes i ens hem endinsat a un món creatiu i divertit en el qual, a més de crear connexions amb els altres infants, aprenem moltes coses.

La programació de l’Espai Liliput es construeix a partir dels projectes i activitats plantejats pel docent més les idees dels infants, que es recullen en un taulell d’anuncis anomenat «La listita».

Aquest any, per exemple estem aprenent italià, a partir del contacte que hem fet amb un jove d’Itàlia. Aquesta relació ens serveix com a disparador per generar un projecte paral.lel, tenint en compte els interessos i subjectivitats dels alumnes.

A més,aquest any hem començat dos projectes nous:

El primer anomenat «Connexions humanes i retrats personals» té com a idees principals conèixer millor els/les companys/es de l’Escola i també la resta d’espais. Paral·lelament utilitzem el dibuix com a eina per representar la realitat. En aquest cas es tracta de fer retrats a la gent de l’Escola. Cada sessió, un infant de Liliput ha d’escollir a qui vol retratar.

El segon projecte és la construcció d’un parc de jocs: un Chiquiparc.
Aquest projecte és de llarga durada i és transversal. Es realitza entre els dos grups de Liliput i el grup de l’Espai d’Art famílies creatives. Vam començar dibuixant com volíem fer el Chiquiparc i després, de forma col·lectiva estem construint amb mòduls de cartró les diverses estances (piscina de boles, tobogans i jocs diversos).

Finalment, a l’Espai d’Art Liliput també fem multitud d’activitats: autoretrats, dibuix del natural, estudis d’animals, còmics de temàtiques diverses, pintures sinestèsiques, experimentem amb diversos materials (carbonet, aquarel·les, grafit, costura, aplicació del color).

.

Curs | Espai d’Art Liliput | El diari Slon

PROJECTE «EL DIARI SLON»

Ha estat un projecte del curs 16/17 de l’Espai d’Art Liliput on s’ha volgut treballar la diversitat cultural, a partir de la integració de les famílies al centre. Aprofitant que algunes procedien d’un altre país (Bulgària,Xina,Índia, Holanda i Rússia) hem creat una sèrie d’activitats que pretenien ajudar-nos aprendre i enriquir-nos, titulat «El Diari Slon»*.

Vam iniciar el projecte, traduint els noms dels infants en altres alfabets. A partir de l’estudi de l’idioma com a significació d’un element cultural distintiu. Vamb seguir amb receptes de cuina… fins a integrar les visites de les famílies al nostre espai i l’adopció del diari de classe per part dels participants del projecte.

* Aquest projecte s’anomena Diari Slon, perquè és la primera paraula que vam traduir. Significa «elefant» amb Búlgar. Slon, és la traducció d’elefant en búlgar fonèticament.

Curs | Espai d’Art Liliput | Projecte «La Cafeteria»

LA CAFETERIA

La cafeteria és un projecte que neix d’una proposta feta per un alumne de l’Espai d’Art Liliput plasmada en la «Listita» (espai de programació compartida).
Sota aquest títol hem construït un espai on es barregen rols de joc simbòlic i on el treball en equip és la base del projecte. En aquesta cafeteria, podem trobar una cuina ben equipada, sucs estrella, llibres de receptes i una cafetera molt especial. En un principi vam construir una zona de jardí amb diverses plantes i després vam sumar la idea d’un mini hort urbà. Vam aprendre a plantar alls tendres, vam veure el seu procés de creixement i com s’han de cuidar la terra.

A l’última fase de la cafeteria es va sumar al nostre espai la Inés Clapés, estudiant del Màster d’Educació Artística de la UB, la qual va voler desenvolupar el seu treball final de màster amb nosaltres. Per concretar el seu projecte, varem fer dos projectes conjunts: una bústia que seria portadora de les històries cafeteres i un mapa de connexions dels infants de Liliput, on es plasmava la seva relació experiencial entorn aquest projecte.

En el primer cas ( la bústia), van escriure les seves experiències i també es varen enviar cartes entre els dos grups setmanals. A més van construir la bústia i es van inventar una cançó. La Inés va fer una devolució de les sessions i va portar a l’espai uns contes i relats de tot el que va anar succeint a Liliput.

En el segon cas ( el mapa de connexions), varen exemplificar en forma de mapa quines activitats havien fet cada un/a en relació a la cafeteria i amb qui.

Aquests dos projectes varen ser treballats de forma col•lectiva amb la mateixa naturalitat que el projecte en general. La suma de forces va donar com a resultat una experiència molt rica a on i van cabre moltes experiències humanes, creatives i educatives.

.

Curs | Espai d’Art Liliput | Anem d’acampada

ANEM D’ACAMPADA
Aquest projecte es basa en la recreació fictícia d’una acampada a l’Escola d’Arts del Prat. Per fer-ho, es va convertir l’espai de la Saleta en un bosc on poder acampar. Aquesta experiència vivencial es va anar complementant amb diverses activitats individuals i col·lectives que han resultat ser divertides, màgiques i molt constructives.

Com a part de la representació performativa, els nens i les nenes de l’Espai Liliput, han portat diversos elements com: motxilles, sacs de dormir, mantes, brúixoles… amb la complicitat col·laborativa de les famílies. I han construït canyes de pescar, utensilis per cuinar i telescopis, propis d’una estada muntanyenca. Com a regal cada infant rebia una llibreta on apuntaven les seves observacions de l’estada, convertint-la així amb al seu diari de camp personal.

A més, vam realitzar una activitat que tenia a veure amb la instal·lació d’unes llums en el sostre que representava un cel estrellat. Per fer aquesta activitat vam comptar amb la col·laboració de l’artista Esther Merchán, que va explicar-nos què és una constel·lació i ens va mostrar alguns exemples. Després ens va proposar que creessin les nostres pròpies constel·lacions amb els estels que hi havia en el cel.

Durant el transcurs del muntatge i el projecte, molta gent es va interessar i ens van fer preguntes i comentaris. Inclòs, vam organitzar tertúlies de cafès imaginaris amb diversos alumnes i amics de l’escola d’arts.

Paral·lelament,es van organitzar activitats de contacte i interrelació entre els infants i joves de l’Espai Liliput, Midgard i de l’Espai Art Jove: vam dibuixar constel·lacions, vam conèixer l’origen d’aquestes, vam jugar… Moltes d’aquestes activitats van ser conceptualitzades pels alumnes de l’Espai Art Midgard.

Aquest projecte ha posat en contacte alumnes i amics i ha produït col·laboracions amb membres de l’Associació d’Amics de l’Art.

.

Curs | Espai d’Art Liliput | Visita al Centre d’Art Torre Muntadas

Visita al Centre d’Art Torre Muntadas 

El mes passat els cursos de l’Espai d’Art Liliput vam visitar al Centre d’Art Torre Muntadas, amb l’objectiu de traçar lligams entre els dos centres.  L’exposició que vam veure va ser la de «Mentrestant… Esbossant una exposició d’historietes, narrativa gràfica i il·lustració al Prat».

El fil conductor de la visita era descobrir i veure nous referents literaris, ja que en l’Espai d’Art Liliput estem creant contes i llibres. A més,  estem construïnt una llibreria per poder guardar-los i consultar-los.

Durant la visita, vam veure l’edifici, com està estructurat i com funciona. També vam parlar de quines coses es necessiten per muntar una exposició. Més tard, vam llegir i mirar els dibuixos d’un munt de còmics i llibres, vam visionar uns vídeos d’animació i per últim vam crear dos llibres originals.

Per fer-los, ens vam agrupar per parelles i vam elaborar cada pàgina del llibre. El títol i la temàtica es van decidir en grup. Va ser una bona experiència i no tardarem a tornar a visitar el centre.

 

<?php echo do_shortcode(‘

‘);?>

Curs | Espai d’Art Liliput | Projecte «La fiesta de Antonio»

ESPAI D’ART LILIPUT

El projecte «La fiesta de Antonio» no estava programat al principi del curs. Després de fer una visita a l’Espai d’Art Joves vam detectar la presència d’un ninot de fusta molt curiós. Els infants es van fixar de seguida. Aquest ninot, que s’usa per fer dibuix a model, el vam portar a la classe i li van posar el nom d’Antonio.

Més endavant, la Núria, l’educadora de l’Espai d’Art Joves, el va necessitar i els infants es varen quedar una mica tristos per la seva marxa. Havíem de fer alguna cosa perquè l’ Antonio tornes amb nosaltres! Van estar pensant i van arribar a la conclusió que el millor que es podia fer era una festa.

Van preparar decoracions per penjar a la classe, van interpretar una cançó amb instruments que van portar i van construir uns pastissos per la festa (amb dibuix previ).

El dia de la festa vam tocar música i el confeti va volar. Vam invitar a altres espais de l’escola i ara tenim un munt de dibuixos de l’Antonio amb la visió particular de cada un/una.

 

Curs | Espai d’Art Liliput

A l’Espai d’Art Liliput hem avançat molt i hem fet moltes activitats, projectes i jocs creatius. Podem destacar:

Estants
La premisa era construir algun producte des de zero. Partint d’un repte plantejat: “No teníem recursos per comprar uns prestatges nous i les caixes de material no podien deixar-se al terra». Hem dissenyat i produït els estants, configurant un moble funcional i pràctic per la classe.

Model en viu
Una bicicleta pot ser un model molt interessant. Primer vàrem pensar en com funcionaven i quin era el mecanisme mecànic que la feia avançar. D’aquesta forma, alhora de dibuixar-la tenien més clar quines eren les parts que la definien com els pedals, la cadena i els radis.

Creacions en fang
Utilitzant aquest material vàrem pensar en quins objectes podíem fer i com fer-los.Vàrem crear fòssils per després pensar en una història inventada que parles sobre el seu origen o destí.

Pròximament mostrarem el resultat d’un projecte que va sorgir de forma inesperada: “La festa d’Antonio”. Un projecte en el qual els nens i nenes varen preparar una festa de benvinguda a un ninot de fusta (decoracions per la classe, pastissos, composicions musicals…).

En aquest segon trimestre començarem a treballar en un projecte que durarà fins al final de curs: “La biblioteca circular d’Alexandria”. Un projecte on dissenyarem i produirem una biblioteca de cartró, llibres i publicacions diverses.

ESPAI D’ART LILIPUT
Públic: Infants de 4 a 8 anys (l’equivalent de P4 a 2on de Primària)
Horari: dilluns i dimecres, o dimarts i dijous de 17 a 18.30 h (3h / setmana)
Preu: 71 € (trimestrals) + matrícula *

.

Curs | Espai d’Art Liliput | Iniciem el curs

ESPAI LILIPUT

A l’Espai Liliput fem activitats molt diverses que volen potenciar la imaginació i l’expressivitat dels més petits. Potenciem que els infants verbalitzin les seves idees a través del llenguatge verbal i plàstic. Posem énfasis que els nens i les nenes descobreixin i experimentin amb materials, elements i suports molts cops desconeguts per ells i elles.

Amb aquests objectius inicials, hem iniciat aquest nou curs!

Antena planetària

Estem construint un sistema per comunicar-nos amb altres planetes (alguns d’inventats i uns altres ja existents). Aquest sistema consta d’una antena per poder captar els sons extraterrestres, uns cascs per poder escoltar-los i un Walky Talky per poder parlar amb els habitants. Els infants estan gaudint molt d’aquest procés, comparteixen idees per donar forma i decorar els seus sistemes de comunicació i al mateix temps aprenen tècniques plàstiques i de construcció volumètrica.

Audició d’instruments musicals i creació de personatges.

Aquesta setmana, la música s’ha convertit en eix vertebrador de les activitats. Els nens i nenes han tingut el seu primer contacte amb els instruments musicals. La curiositat ha invadit l’aula i els instruments han sonat amb colors llampants. La idea és poder barrejar de forma natural i enriquidora disciplines tan germanes com les arts plàstiques i la música i treballar-ho de manera integral.

Aquesta activitat ha constat de dues parts: una presentació/ audició dels instruments (kalimba, flexatone, picarols, petxines, timbre de bici, claus, calabassa…) on coneixen els sons de cada instrument i on aprenen com es toquen. I una interpretació lliure del instrument utilitzant el dibuix com a element de representació. A partir d’ aquí, han creat personatges donant vida als elements musicals.

Us mantindrem informa’ts dels nous projectes col.lectius i individuals!

.

Curs | Espai d’art Liliput | Visita a «La casa imaginada»

PROJECTE: «LA CASA IMAGINADA»

Durant aquest curs hem estat constrïnt col.lectivament: «La casa imaginada». Un projecte que pretèn construir un hàbitat imaginari entre tots els nens i nenes de l’Espai Art Liliput. A fi, d’ estrenar aquest nou escenari i finalitzar al projecte artístic hem volgut invitar a una nena, amb molt de talent, que toca el violoncel.

Aquesta visita ens ha fet molta il.lusió, ja que ha compartit amb nosaltres com toca el seu instrument. Per agraïr la seva visita, als nens i nenes l’hi han regalat uns dibuixos.

A la part final de la celebració i dins de la casa, hem fet un concert amb violoncel,percussió i ngoni . Els infants han col.laborat en l’última cançó. D’aquesta manera hem inaugurat l’espai i hem decidit reservar una zona de la casa per fer mini concerts especials.

Aquí us deixem algunes fotografies de la jornada.

.

Curs | Espai d’Art Liliput | Projecte «La casa imaginada»

Espai d’Art Liliput

Comencem un nou projecte, per petició dels nens i nenes, construirem una casa molt especial amb materials diversos. La casa es construirà al llarg de tot el curs.

En primer lloc han fet una representació de les seves idees, de com se la imaginaven, com si fos un plànol. Envoltats de trossos de cartró convertits en maons en construcció, els infants s’han convertit en arquitectes/as, paletes, dissenyadors/as i a partir de les seves idees i somnis han anat donant forma a tot això.

Han construït finestres, armaris per a la cuina, una nevera amb el seu congelador, una porta amb «cortina d’estiu com la del poble» i el més sorprenent: un assecador de cabell que alhora és una màquina del temps. La casa inventada té tot això i segur que encara queden més coses per venir. Seguim amb aquest projecte sorprenent que creix tant que hem hagut de canviar la distribució de la classe per poder conviure amb aquesta casa de cartró i d’il·lusions.

Els infants en aquest procés s’ajuden, comparteixen, creen, somien, imaginen i pensen. Però sobretot riuen i es diverteixen.

Curs | Experimenta amb l’Art | Grans clàssics. Interpretació

GRANS CLÀSSICS. INTERPRETACIÓ

Aquesta activitat consisteix a interpretar de forma lliure pintures il·lustres de la història de l’art. La imatge es pot copiar
i també es pot afegir una part d’invenció creativa.

Aquesta activitat és un acostament a obres d’ Edgar Degas, Frida, Kahlo, Leonardo da Vinci, Paul Klee, Francisco de Goya,
Vasili Kandisnky, i també a l’exercici de la còpia i de la creació personal.

.