Escola d’Arts Visuals_ A casa

Malauradament, l’any 2020 s’ha caracteritzat per l’aparició del COVID-19. La pandèmia ha implicat l’aplicació d’unes mesures de protecció i seguretat basades amb la contenció de la transmissió del virus a través de la reducció de les interaccions socials. Això ha fet que la Generalitat de Catalunya suspenes l’activitat presencial als centres d’educació artística, com és l’Escola d’Arts Visuals del Prat.

En la primera onada, l’Escola d’Arts Visuals va optar per generar una base de dades per conèixer de primera mà la situació tecnològica de l’alumnat i la seva predisposició de fer classes on-line. Aquesta acció va anar acompanyada d’una sèrie de continguts artístics oberts a tota la ciutadania amb l’objectiu d’oferir i impulsar la cultura a les llars domèstiques. Aquestes activitats culturals es poden veure al nostre canal d’Instagram en obert.

En la segona onada l’Escola d’Arts Visuals ha adaptat tot els seus continguts a formats no presencials mitjançant l’ús de diferents plataformes digitals (zoom, google classroom i whatsapps, principalment) amb l’objectiu que aquesta situació afecti o afectés el mínim possible els processos d’aprenentatge iniciats.

Actualment, continua la situació de crisis sanitària fet que fa necessari l’aplicació continuada d’una sèrie de mesures que canvien de manera notable el funcionament de la societat, i per tant afecten el sistema organitzatiu i econòmic del projecte cultural de la nostra entitat: l’Escola d’Arts Visuals del Prat. Les entitats culturals catalanes,com la resta d’empreses del país, estem patint les conseqüències directament derivades de la situació d’emergència decretada amb motiu de la COVID-19 que afecta a la continuïtat del nostre projecte cultural.

Tot i així, l’Escola d’Arts Visuals del Prat esperem recuperar-nos en breu, hi ha una predisposició per donar un nou impuls a l’escola, reforçant-la amb noves experiències artístico-educatives que engrandeixin els sabers de les persones. Ja que més que mai, hem palpat que la cultura és un dret i un bé necessari per viure.

Comença el curs 2019-2020 a l’Escola d’Arts del Prat!

El nou curs 2019-2020 va començar amb molta energía i il·lusió als diferents Espais d’Art i Tallers de l’Escola d’Arts del Prat.

Igualment, l’Escola d’Arts del Prat comença a co-dissenyar els projectes d’ arts visuals que es desenvoluparan als centres educatius del Prat dins el programaInterseccions (Escola Pepa Colomer, Escola Ramon Llull, Escola Can Rigol, Escola Jaume Balmes).

https://www.instagram.com/p/B2kF8ouoM9V/
https://www.instagram.com/p/B3BktywIu0j/
https://www.instagram.com/p/B4ANcRHIUfz/
https://www.instagram.com/p/B3u0oSAIMwA/
https://www.instagram.com/p/B2oGQU-JhrH/
https://www.instagram.com/p/B2oZRanJkZf/
https://www.instagram.com/p/B217sXCI_fC/
https://www.instagram.com/p/B3Ju82FodVe/
https://www.instagram.com/p/B3Ug1TuJ3Ps/

La costura i els brodats prenen protagonisme -Laboratori del taller de Joieria i Esmalts

Els dimarts a Laboratori del taller de Joieria i Esmalts hem treballat projectes amb tota mena de materials, fent de la experimentació la nostra motivació. ara li donem pas als fils: la costura i els brodats prenen protagonisme com a forma d’expressió i donar forma a nous projectes.
No ens oblidem tampoc de la pirogravació per complementar muntatges de peces esmaltades.

Per veure mès imatges:

Dilluns amb força! – Tallers de Dibuix i Pintura al matí i de Joieria i Esmalts

Els dilluns comencem amb força a l’Escola d’Arts, els tallers de Dibuix i Pintura al matí i de Joieria i Esmalts al Foc a la tarda són una bona mostra. Cada alumne desenvolupa el seu llenguatge i es decanta per la técnica més propera als seus interessos i projectes.

Per veure més imagtes:

https://www.instagram.com/p/BxKLpO1l7ku/?utm_source=ig_web_copy_linkCurs | Taller d’Art d’Esmalts i Joieria

El taller d’esmalts i joieria es conceptualitza com un laboratori d’experimentació de tècniques del metall, ceres i altres materials que ens ajuden a realitzar les nostres peces artístiques. En aquest curs, hem donat la benvinguda a altres materials complementaris amb els quals podem assolir conceptes nous relacionats amb la joieria contemporània. Si bé,  la trajectòria del taller havia estat sempre orientada cap al perfeccionament de la tècnica d’esmaltació i posteriorment  a la iniciació a la joieria,  ara posem  la mirada  en les noves corrents sense oblidar el bon ensenyament d’aquestes tècniques  i donant la benvinguda al mestissatge.

Així els alumnes de l’Escola d’Arts poden gaudir de la fusió d’aquestes dues tècniques: joieria i esmalts amb l’objectiu d’aconseguir tot tipus de formes i textures.

Aquest curs el paper, ha pres protagonisme i estem estudiant la forma de manipular-l’ho per crear una joia. Mentrestant, els / les alumnes d’esmalts han pogut continuar amb la seva línia pictòrica, tridimensional o bé d’investigació sobre comportaments de l’esmalt amb diferents temperatures.

Finalment, hem de destacar que dins el taller d’esmalts i joieria també formem part d’altres projectes tranversals que es proposen des de l’Escola d’Arts.

 

Curs | Taller d’Art Joieria i Esmalts

Enguany, en el taller d’art de joieria i esmalts hem dut a terme una col.laboració amb l’Espai d’Art Midgard, desenvolupant conjuntament un projecte anomenat «Els colors del foc«. Projecte introductori, on els infants de l’Espai Art Midgard s’han aproximat a una nova disciplina artística. El resultat és una obra on és barreja una part feta sobre un bastidor, on s’ha experimentat amb al gouache amb un fragment fet amb esmalts, treballat al taller.

Finalment, hem de destacar els treballs artístics realitzats pel alumnat propi del taller. Per primer cop, el quadern projectual ja s’ha començat a convertir en una eina indispensable per comunicar les intencions i la idea de treball. Un any, on ens hem endinsat en l’experimentació i ens hem aproximat al camp de la joieria esmaltada, generant així espais de contacte entre esmaltadors i joieres.

.

Tallers d’Art | Activitat transversal «Constel·lacions»

ACTIVITAT TRANSVERSAL CONSTEL·LACIONS

Proposta llançada a l’alumnat dels tallers d’art d’adults:dibuix,pintura, escultura, ceràmica, esmalts i joieria.

Partint de diferents tipus de paper com a material base, s’ha proposat fer unes peces tridimensionals que representin de manera abstracta la relació simbòlica que s’estableix entre nosaltres (el jo) i el nostre entorn (entorn familiar, laboral, social, amics, etc.)

L’objectiu de la proposta és conèixer una tècnica/procediment nou, i evidenciar el vincle existent entre la peça artística i el món interior i l’entorn. Així com experimentar amb la subtilesa del paper blanc, jugant amb les característiques i comportament dels diferents papers per potenciar l’expressivitat, a mode de llenguatge.

Es juga amb les possibilitats escultòriques en relació amb l’espai: interior/exterior, ple/ buit, afrontant el repte de passar el què havien projectat prèviament en 2D a 3D.

Podràs veure el resultat del projecte » Constel·lació» resultant al juny, doncs s’instal·laràn totes les peces a l’Exposició anual d’Artistes locals que té lloc al Centre d’Art Torre Muntadas.

Projecte Transversal | Joieria contemporània

PROJECTE TRANSVERSAL

L’Escola d’Arts del Prat conceptualitza projectes transversals que tenen com objectiu no només fusionar disciplines sinó que persones de diferents tallers es coneguin i puguin col·laborar junts en la confecció d’un projecte artístic.
Durant el curs 2015/2016 i vist el magnífic resultat dels projectes transversals que hem efectuat amb anterioritat, projectem un nou projecte anomenat: PROJECTE DE JOIERIA I RECERCA: EDICIÓ D’UN SOMNI, on es fusionen les disciplines de ceràmica, joieria, esmalts i pintura.

EN QUÈ CONSISTEIX?

La joieria en els últims anys ha fet un gir per descobrir el potencial i relacionar-se amb les idees postmodernes. Les joies contemporànies segueixen els seus propis impulsos artístics i ja no es senten lligats per les premisses de la joieria tradicional, ni en les formes ni en els materials. Les associacions que es realitzen entre als objectes personals i el caràcter metafòric de la peça, fan de la joia una peça contemporània amb molt potencial expressiu.

Agafant aquest concepte, plantegem que els alumnes de l’Escola d’Arts del Prat experimentin amb diversos materials i iniciïn un procés de recerca de les possibles adaptacions que poden tenir en una joia. Aquests projecte experimental la desenvoluparan tots els alumnes de l’Escola, fent adaptacions curriculars aquelles persones que presenten necessitats especials.
Un cop plantejat el durem a terme a partir de la reflexió de cada alumne en el seu quaderns de treball, el qual tindrà tanta importància com el resultat. Un cop parlat i analitzat treballarem el dibuix i posteriorment iniciarem un treball d’investigació / recerca del material i l’aplicarem a la peça de joieria.

Aquí us presentem alguns dels processos que estan realitzant els més de 30 alumnes participants en aquest projecte.

.

Curs | Taller d’Art de Pintura | Activitat Pintura 3D

ACTIVITAT PINTURA 3D

Proposta interdisciplinar entre classe de Pintura i Esmalts

Donant continuïtat al projecte d’abstracció geomètrica proposat anteriorment, avancem i passem de les dos dimensions de la superfície pictòrica
a la tridimensionalitat, amb l’objectiu d’oferir una visió més amplia de les possibilitats en la creació artística.

Utilitzant com a referent l’obra de Laboratori experimental de l’escultor basc Jorge Oteiza, es proposa fer una peça tridimensional de petit format, jugant
amb l’espai i el buit a partir de formes geomètriques simples, posant en relació l’interior i l’exterior.

Ja hem començat a projectar idees mitjançant el dibuix, la maquetació en paper o cartró. I gràcies al suport i assassorament de l’Encarna Boada, la professora
d’Esmalts, els alumnes podran formalitzar el seu disseny amb metall (coure i/o llautó).

Durant el procés de desenvolupament de les propostes es posen en comú les diferents idees per tal que sigui un aprenentatge global i complert.
Cada alumne farà una peça individual,  que possiblement es formalitzarà en una instal·lació a l’Exposició d’Artistes Locals d’aquest juliol a Torre Muntadas.
Us anirem informant!

Curs | Taller d’Art d’Esmalts i Joieria

Taller d’Arts/ Esmalts

En aquests mesos que portem de curs s’han estat perfilant les diferents preferències de feina que té cada alumne i posem l’accent en arribar a un perfeccionament de tècniques així com a animar-los a treballar en els seus propis dissenys i potenciar la investigació.

D’aquesta manera el taller té en aquests moments una marcada varietat d’alumnes dedicats dins de la tècnica d’esmaltació, a totes les seves vessants que aquest taller ens ofereix: la joieria esmaltada, treballs pictòrics i  muntatges decoratius.

Els dissenys que es presenten sobre paper són estudiats al detall per traçar la línia de feina: quantes peces caldrà tallar i polir per esmaltar, les encaixarem sobre un suport, tipus de suports, maneres d’encaixar les peces, quines tècniques són les més adients pel disseny presentat, etc.

Taller d’Arts / Joiera (a la cera perduda)

En joieria (a la cera perduda) també escollim la tècnica a seguir segons el disseny. El degoteig és una de les predilectes perquè ens permet utilitzar el soldador com un llapis sobre el dibuix i un cop la peça ha passat per la fundició el resultat és exacte al projecte que havíem imaginat. Un cop polida la peça entrem a la fase de la presentació, al seu acabament final amb cadenes, cordons i fornitures necessàries per un bon resultat final.

.

Curs| Taller d’Art Esmalts al foc i Joieria

Treballem els metalls per donals-hi la forma i el color que nosaltres hem dissenyat. Portem a terme la nostra visió sobre la joieria fent realitat les peces sorgides de la nostra imaginació  amb les diferents tècniques que apliquem a la cera perduda i que finalment acabem de la manera desitjada, amb color : esmalts al foc, pàtines, óxids.

Amb els esmalts entraràs en el món del color al foc, coneixeràs la seva història, la seva procedència, com és, com es neteja, com s’aplica i es cou i quina és la seva finalitat. Treballaràs directament el metall tallant-lo i donant-li forma. També apendràs a polir-lo fins deixar la peça ben acabada. Finalment aplicarem l’esmalt  sobre la peça neta escollint la tècnica més adequada al teu disseny.

Un any més la finalitat d’aquest curs és potenciar la creativitat individual de cada alumne respectant les seves incliniacions artístiques i l’acompanyarem a descobrir el seu potencial per tindre com a resultat una obra madura i personalitzada.

.

Curs | Esmaltació al Foc sobre Metall | Sobretot un descobriment

Esmaltació al Foc sobre metall

El curs d’Esmaltació al Foc sobre Metall és sobretot un descobriment de com el foc (forn) uneix dues matèries
tant diferents com l’esmalt (pasta vítrea) i el metall (coure) creant una sola unitat permanent. Entrem dins el coneixement
d’una tècnica mil.lenaria, la seva història i tècnica amb passos petits i segurs crean  peces bàsiques que ens ajuden a saber
manipular el metall, aplicar l’esmalt i coure’ls.

Es poden  esmaltar peces tant per decoració, orfebreria, joieria i/o petites peces escultòriques.