El projecte SAFE DAMS, PLEASE, guanyador de la convocatòria /UNZIP Arts Visuals 2019 Art i Educació, neix del desconeixement que existeix vers la prevenció de malalties de transmissió sexual en tant als preservatius femenins negant, per tant, el plaer de la dona.
El primer contacte amb el tema va sorgir a partir de tres cartells que pengen de les finestres de El Lloro, on el col·lectiu lèsbic no sortia del tot afavorit, evidenciant una distància entre la institució i diferents col·lectius de la ciutat.
El projecte artístic, que té la intenció final de crear un videoanuncifake de bones pràctiques que inclogui de forma positiva al col·lectiu LGTBIQ+, ha creat a la vegada un grup de treball que es forma per quatre noies joves de la ciutat, amb l’acompanyament del Servei d’Informació sobre Sexualitat i Anticoncepció (SISA). A través de diferents sessions de treball, hem desestigmatitzat un conjunt d’anuncis de campanyes de prevenció, a la vegada que debatrem sobre les problemàtiques que sofreix el jovent avui dia en contraposició a la distància que existeix amb les institucions.

El projecte també ha treballat de manera conjunta amb l’activista transfeminista i artista audiovisual Diego Marchante (Genderhacker). Fruit de les sessions amb l’artista han sorgit una explosió de preguntes entorn de la normativitat del gènere. És el capitalisme el culpable de la no-investigació de les bandes de làtex externes? S’ha de seguir investigant per aquest camí? Podem trobar camins alternatius a les bandes de làtex?
El dimecres 13 de Novembre vam plantejar aquests i més debats a una intervenció de l’artista a l’Escola d’Arts del Prat.
CONVOFEST
Del 28 de novembre al 12 de desembre de 2019 va arribar al Prat el ConvoFest, la presentació dels projectes de la Convocatòria d’Arts Visuals /UNZIP 2019.
Es tracta d’un circuit d’activitats, presentacions, exposicions i performances que aterra i recorre la ciutat per celebrar que les cinc modalitats de la convocatòria (Fotografia i Societat, Art al Barri, Projecte Exposició, Projecte Deslocalitzat i Projecte d’Art i Educació) han niat al nostre entorn i generat espais de convivència i col·laboració amb les persones que l’habiten.
Enguany, els projectes es transformen simbòlicament en aus que aterren i s’adapten a un nou entorn natural, el Prat, entrant en contacte amb persones i agents del context, entitats i iniciatives, centres i espais…(o, seguint el mateix símil, amb les espècies d’ocells autòctones). D’aquesta manera, es cogenera així l’hàbitat de cadascuna de les propostes, revelant un ecosistema cultural híbrid i mutant, provocat per les relacions que el conjunt dels projectes i la ciutat han construït plegats.
Per això, el ConvoFest va ser una doble invitació a recórrer aquest nou ecosistema de projectes disseminats pel territori i convida les persones interessades a actuar com les ornitòlogues que observen el conjunt de les propostes i gaudeixen alhora de planejar i aterrar sobre l’hàbitat de cada projecte.
La presentació i performance del projecte “Safe Dams, Please”, de Marta Mouns va tenir lloc el dimecres 11 de desembre, a El Lloro, serveis de Joventut.
MARTA MOUNS
Llicenciada en Belles Arts (2015) per la Universitat de Barcelona. Ha cursat el Màster en Anàlisi i Gestió del Patrimoni Artístic (2018) a la Universitat Autònoma de Barcelona. Ha participat en exposicions a títol col·lectiu com Sense Títol’15 (2016) de la Universitat de Barcelona i Starter de Projectes (2015). A títol individual ha participat en l’exposició La forma del no olvido (2016) al Centre d’Art Torre Muntadas. Forma part del Colectivo Julio.
EXPOSICIÓ DEL PROJECTE A LA SALETA DE L’ESCOLA D’ARTS DEL PRAT
Del 15 de gener al 7 de febrer de 2020.
Acció amb el col·lectiu QUEER THAT
DIMECRES 5 FEBRER 19:00h
L’exposició «Safe Dams please» de l’artista M. Mouns, va acollir el dimecres 5 de febrer a les 19:00h una sessió performativa al voltant del cos, del gènere i de l’identitat, amb el col·lectiu de drag kings Queer That. L’acció va girar entorn del cartell del SISA, que va iniciar el projecte «Safe Dams, Please», i que amaga l’acceptació de les normes del sistema. Durant aquesta sessió es va debatre i s’accionaran activitats al voltant del treball del col·lectiu.