Escola d’Arts Visuals_ A casa

Malauradament, l’any 2020 s’ha caracteritzat per l’aparició del COVID-19. La pandèmia ha implicat l’aplicació d’unes mesures de protecció i seguretat basades amb la contenció de la transmissió del virus a través de la reducció de les interaccions socials. Això ha fet que la Generalitat de Catalunya suspenes l’activitat presencial als centres d’educació artística, com és l’Escola d’Arts Visuals del Prat.

En la primera onada, l’Escola d’Arts Visuals va optar per generar una base de dades per conèixer de primera mà la situació tecnològica de l’alumnat i la seva predisposició de fer classes on-line. Aquesta acció va anar acompanyada d’una sèrie de continguts artístics oberts a tota la ciutadania amb l’objectiu d’oferir i impulsar la cultura a les llars domèstiques. Aquestes activitats culturals es poden veure al nostre canal d’Instagram en obert.

En la segona onada l’Escola d’Arts Visuals ha adaptat tot els seus continguts a formats no presencials mitjançant l’ús de diferents plataformes digitals (zoom, google classroom i whatsapps, principalment) amb l’objectiu que aquesta situació afecti o afectés el mínim possible els processos d’aprenentatge iniciats.

Actualment, continua la situació de crisis sanitària fet que fa necessari l’aplicació continuada d’una sèrie de mesures que canvien de manera notable el funcionament de la societat, i per tant afecten el sistema organitzatiu i econòmic del projecte cultural de la nostra entitat: l’Escola d’Arts Visuals del Prat. Les entitats culturals catalanes,com la resta d’empreses del país, estem patint les conseqüències directament derivades de la situació d’emergència decretada amb motiu de la COVID-19 que afecta a la continuïtat del nostre projecte cultural.

Tot i així, l’Escola d’Arts Visuals del Prat esperem recuperar-nos en breu, hi ha una predisposició per donar un nou impuls a l’escola, reforçant-la amb noves experiències artístico-educatives que engrandeixin els sabers de les persones. Ja que més que mai, hem palpat que la cultura és un dret i un bé necessari per viure.

Comença el curs 2019-2020 a l’Escola d’Arts del Prat!

El nou curs 2019-2020 va començar amb molta energía i il·lusió als diferents Espais d’Art i Tallers de l’Escola d’Arts del Prat.

Igualment, l’Escola d’Arts del Prat comença a co-dissenyar els projectes d’ arts visuals que es desenvoluparan als centres educatius del Prat dins el programaInterseccions (Escola Pepa Colomer, Escola Ramon Llull, Escola Can Rigol, Escola Jaume Balmes).

https://www.instagram.com/p/B2kF8ouoM9V/
https://www.instagram.com/p/B3BktywIu0j/
https://www.instagram.com/p/B4ANcRHIUfz/
https://www.instagram.com/p/B3u0oSAIMwA/
https://www.instagram.com/p/B2oGQU-JhrH/
https://www.instagram.com/p/B2oZRanJkZf/
https://www.instagram.com/p/B217sXCI_fC/
https://www.instagram.com/p/B3Ju82FodVe/
https://www.instagram.com/p/B3Ug1TuJ3Ps/

PER QUÈ CRIDEN, S’ENFADEN, ES NEGUITEJEN ARA LES DONES? – Taller de Ceràmica

PER QUÈ CRIDEN, S’ENFADEN, ES NEGUITEJEN ARA LES DONES?

El Projecte de Toñi Díaz recollirà les queixes, reivindicacions de dones que l’ envolten.

A l’ interior de l’ escultura és podrà escoltar àudios amb les veus anónimes d’ aquest col.lectius femenins.

Al taller de ceràmica s’aprendre a construir i pensar en tres dimensions manipulant de forma senzilla el fang.  A mès, s’aplican els coneixements, les tècniques i les habilitats necessàries per la realització de peces i per entendre la seva transformació dins d’un forn. Tot per entendre el volum i les seves relacions amb l’espai arquitectònic, natural i social.

Curs| Taller d’Art | Tècniques de gravat sobre ceràmica

TALLER DE CERÀMICA

En el primer trimestre (curs 17-18), hem concebut les classes de ceràmica com a laboratoris. Durant 5 setmanes, els alumnes havien de realitzar representacions senzilles, arbitràries a partir de l’ús del dibuix. Per deixar-se anar, i pel fet que molts dels participants no dibuixen de forma habitual, cercàvem projeccions de caràcter figuratiu o abstracte de forma immediata i atzarosa.

Al gravar una línia, afegim un traç molt definit i unes trames que donen qualitat a la representació, sensiblement molt diferent al resultat obtingut amb la realització a pinzell. Les tècniques de gravat serveixen per donar recursos decoratius i expressius. Es treballa a partir de bases d’esmalt i les problemàtiques afegides que aquestes pateixen al bellugar-se durant la cocció i malmetre la definició de les decoracions.

Les reflexions tècniques sobre el punt d’humitat del suport de fang, el punt de “mordent” de l’adhesiu i la densitat de la tinta, provocaven que els alumnes estiguessin menys preocupats per la qualitat de la representació final, entenent el procés com una suma de pràctiques.

L’aplicació poc ortodoxa d’esmalts, van permetre resultats més propers a pràctiques pictòriques, aconseguint matisacions o brillos a la carta.

.

Tallers d’Art | Activitat transversal «Constel·lacions»

ACTIVITAT TRANSVERSAL CONSTEL·LACIONS

Proposta llançada a l’alumnat dels tallers d’art d’adults:dibuix,pintura, escultura, ceràmica, esmalts i joieria.

Partint de diferents tipus de paper com a material base, s’ha proposat fer unes peces tridimensionals que representin de manera abstracta la relació simbòlica que s’estableix entre nosaltres (el jo) i el nostre entorn (entorn familiar, laboral, social, amics, etc.)

L’objectiu de la proposta és conèixer una tècnica/procediment nou, i evidenciar el vincle existent entre la peça artística i el món interior i l’entorn. Així com experimentar amb la subtilesa del paper blanc, jugant amb les característiques i comportament dels diferents papers per potenciar l’expressivitat, a mode de llenguatge.

Es juga amb les possibilitats escultòriques en relació amb l’espai: interior/exterior, ple/ buit, afrontant el repte de passar el què havien projectat prèviament en 2D a 3D.

Podràs veure el resultat del projecte » Constel·lació» resultant al juny, doncs s’instal·laràn totes les peces a l’Exposició anual d’Artistes locals que té lloc al Centre d’Art Torre Muntadas.

Taller d’Art de Ceràmica | Gyotaku | Estampació

«EL GYOTAKU»

Aquests dies al Taller de Ceràmica s’ha experimentat amb una forma d’estampació anomenada: Gyotaku, pròpia d’alguns països asiàtics. Aquesta activitat experimental l’han desenvolupat bona part dels alumnes dels tallers d’Art de l’Escola (pintura, ceràmica, esmalts i joieria). És una de les activitats artístiques que es desenvolupen a l’Escola i que tenen com objectiu que els alumnes perdin la por a equivocar-se i a experimentar. Permetent, alhora que es coneguin entre ells/ elles, trencant les dinàmiques pròpies de cada taller.

Els alumnes, en aquesta acció han volgut rememorar el què fan els pescadors d’algunes zones asiàtiques.

Consisteix en que després de tornar de pescar, seleccionen les millors peces recol·lectades, l’empapen amb tinta i l’imprimeixen damunt un paper, configurant un cartell on anoten: el dia i any de captura, el tipus de peix, el nom del pescador. Després, l’ubiquen a les seves botigues juntament amb els altres peixos que aquell dia estan a la venda i escriuen en el paper un poema agraint al mar el que els hi ofereix.
Ahir, els alumnes van estar experimentant amb aquesta tradicional manera d’estampar però en breu hauran de pensar en textos poètics que venerin el mar, a fi de completar la seva obra.

Curs | Taller d’Art Ceràmica | Idea

Taller d’Art Ceràmica

La Ceràmica és una disciplina que comporta assolir una experiència pràctica i de coneixement del material i de les diferents tipologies de coccions.
Els grups d’iniciació parteixen de les construccions d’objectes basats en la prova/ error/ comprensió del què ha passat. Alhora la professora, paral•lelament, va fent preguntes i observant i escoltant argumentacions,per conèixer i acompanyar a l’alumne a fer visible allò que pensa i l’emociona. Intentem també, que ho relacioni amb el context social i polític en el que vivim. Amb l’ajuda de petites dinamitzacions: com veure una pel•lícula o parlar entorn una temàtica expositiva d’interès col.lectiu, s’aconsegueix que a poc a poc traspuï l’univers personal, emocional i intel•lectual de cadascú. Això, provoca la construcció inicial d’un camí d’elaboració de projectes propis.

.

Curs | Taller d’Art de Ceràmica | Experimentant amb tabac i colorants

NIVELL INICIACIÓ: Experimentant amb tabac i colorants

Amb els grups d’iniciació de ceràmica hem preparat la tècnica decorativa a partir de tabac i colorants.
METODOLOGIA: Es prepara una «infusió» d’aigua calenta i es barreja amb tabac; es treu l’aigua mitjançant un colador i es realitzen unes proporcions de colorants i parts de tabac. En el suport o objecte es pinta una capa amb fang blanc i amb el pinzell sucat amb el tabac i el color es realitza un «dripping» sobre la superfície blanca. En funció de la direcció i aplicació de l’esquitxada del pinzell al realitzar la taca, s’obtenen diferents resultats.

.

Curs | Taller d’Art de Ceràmica | Terra Sigillata contemporània

NIVELL AVANÇAT: Terra Sigillata contemporània

La disciplina de la ceràmica incorpora i comporta la posada en marxa d’una investigació pràctica, a fi de poder, incloure a posteriori, uns sòlids resultats damunt la peça creativa produïda. Aquesta part més experimental ha estat realitzada conjuntament, per cinc dels alumnes del grup del matí (grup nivell avançat).

INVESTIGACIÓ: Hem «decantat» fang a partir d’una barreja de fangs i vinagre, una tècnica de l’Antiga Roma anomenada «Terra Sigillata». Amb el fang obtingut hem realitzat possibles coloracions. Els resultats obtinguts presenten unes superfícies satinades i rares, en contraposició a la idea habitual que tenim del fang, la qual es basa en visualitzar-lo amb una superfícia «mat».

.

Curs | Ceràmica Avançada | Treballs processuals

2014-02-12 09.54.20Treballs processuals al voltant de la Ceràmica i les relacions d’ hibridació, camuflatge, trencament…que es pot
establir amb l’intervenció d’ èssers vius.La primera fase del projecte ha estat la construcció de maquetes  de

ceràmica que permetin plantar o cultivar, i l’ estudi de les necessitats, temps i manteniment de les espècies.