XERRADES EN CURT | Projeccions i cinefòrums

En què consisteix?
Es tracta de projectar dos curtmetratges i fer una xerrada cinefòrum amb els directors dels visionats. Aquesta proposta vol generar un espai de reflexió i d’aprenentatge entorn la producció audiovisual, a partir de veure diferents curts on es posi en valor la pràctica audiovisual realitzada pels creadors del Prat i per directors foranis

Com funciona?
Durant una sessió de 2 hores de durada es projecten dos curtmetratges. Després s’obre un col•loqui amb la presència dels dos directors dels curts visionats. Es xerra entorn les projeccions, a partir d’uns punts de vista a reflexionar i debatre. Finalment, s’obre el torn de paraula (per debatre, realitzar preguntes…).

Què cal fer si estàs interessat/da?
L’accés és obert i només has d’assistir el dia indicat al calendari i venir amb ganes d’expressar les teves idees o els teus punts de vista, tot respectant l’opinió de les altres persones.

Programació

Xerrada en curt 1 (27 de novembre 2015)
“VÍCTIMAS»
Guió i Direcció – Enric Rufas
Sinopsis: Manel vive angustiado por el inexorable paso del tiempo y por unos celos sin control. Ante esa agonía, reacciona poniendo de manifiesto todo el sufrimiento acumulado

“ZONA DE CAZA»
Guió i Direcció de Jordi Romero
Una joven ha tenido una estresante jornada laboral, así que decide ahogar sus penas en un bar. Allí se le presenta Nicolás, un joven atractivo, que la invita a su casa en la montaña. A la joven le espera una terrorífica noche a la luz de la luna llena, con una familia de hombres lobos, que tienen unas oscuras intenciones en torno a ella.

Xerrada en curt 2 (18 de desembre 2015)
“EL VESTIDO”
Guió i direcció- Miguel Arjona
Sinopsis- Un hombre invita a una misteriosa joven a su casa.
Aparentemente es una aventura más. La noche cambia cuando ella encuentra un bonito vestido y decide ponérselo.

“SENSE AIRE”
Direcció- Albert Miró
Guió- Albert Miró i Joan Fenoy
Sinopsis- Després d’una gran depressió econòmica i sense cap esperança de recuperació, al sud d’Europa s’instal•la un clima decadent d’apatia i de crisi social. Els habitants s’han d’adaptar a un nou escenari, insegur i obscur. Un escenari sense aire.

Xerrada en curt 3 (15 de gener 2016)
“EL GORDO”
Guió i direcció – Xavier Garcia
Sinopsis: El Gordo es el hombre perfecto. A sus 32 años sigue viviendo con su madre, es soltero y no tiene trabajo. Lleva toda su vida esperando un golpe de suerte que está a punto de llegar.

«DICIEMBRE”
Guió i direcció: Alberto Acero
Sinopsis: Un hombre pasea abstraído por las calles de su ciudad. Inconscientemente su paseo le lleva a un lugar concreto, un lugar con fuerte presencia en su memoria, un lugar que le llevará a revivir una difícil decisión que tomó en el pasado y que aún no ha sido capaz de superar.

Xerrada en curt 4 (12 de febrer 2016)
“VACUITY”
Guió i direcció: Toni Morejón
Sinopsis: Cuando Denis comienza su venganza de aquellos que le quitaron su posesión más preciada, empezará a darse cuenta de que algo extraño y fuera de la normalidad parece ocurrir en el mundo que le envuelve.

MARTIANS GO HOME”
Guió i direcció- Dani Moreno
Sinopsis: Cuenta la leyenda que Sara Clockwork, gran virtuosa terminista, desapareció en mitad de una actuación en un gran teatro de Nueva York en 1928. Se dice que fue “abducida por marcianos”. En 1986 el joven Fran, haciendo uso de sus precoces facultades como científico, fabrica un Theremin. Con él pretende comunicarse con Sara Clockwork, su amor platónico. Lo que empezó como un simple juego desemboca en extraños sucesos que llevan a Fran a creer que verdaderamente el Theremin tiene el poder de atraer a los marcianos.

Xerrada en curt 5 ( 4 de març 2016)
«A PERRO FLACO”
Directora- Laura Ferrés
Guió- Laura Ferrés i Mireia Ubero
Sinopsis: Leo es una perdedora y su vida es un caos. Todo el mundo lo intuye aunque ella se esfuerce en ocultarlo. Por eso, cuando su madre no tiene más remedio que dejarle a su perra Jana durante unos días, Leo ve la oportunidad de demostrar que puede ser responsable.

“UNA NIT”
Directora- Marta Bayarri
Guió- Marta Bayarri
Sinopsis: Dos desconeguts. Un apartament. Són molt a prop l’un de l’altre i alhora molt lluny. Una nit com qualsevol altra o potser la nit que recordaran per a sempre.

Xerrada en curt 6 ( 29 d’abril 2016)
“NOA»
Guió i direcció: Manu Márquez
Sinopsis : Noa siempre ha sido una chica meticulosa e insegura, incapaz de enfrentarse a los problemas, pero todo eso cambiará.

“ELIXIR»
Direcció: Javier Lozano
Guió: Diego Amela
Sinopsis: Durante una noche de tormenta la tragedia golpea a un humilde sastre y a su mujer la visita de un hombre enigmático que lleva consigo una mágica pócima de creatividad marcará inevitablemente el destino del sastre.

Xerrada en curt 7 (20 de maig del 2016)
“EL NIDO”
Guió i Direcció – Santi Gila
Sinopsi-Una parella (Julia i Daniel) s’enfronta a la ruptura de la seva relació. En Dani, per ajudar a que la Julia superi el mal tràngol i que pugui seguir amb la seva vida tal i com ella esperava que fos el seu futur, decideix fer-li una sorpresa com a últim acte d’amor.

“NADA S.A”
Dirigida i escrita per Albert Pintó i Caye Casas
Sinopsis- Carlos lleva años en el paro, está desesperado después de fracasar en todas las entrevistas de trabajo a las que se presenta. Un día ve un anuncio de una empresa llamada NADA S.A. que busca un candidato que quiera cobrar por no hacer nada. Carlos consigue el trabajo, pero ese día le cambiará la vida.

Xerrada en curt 8 (10 de juny del 2016)

«PAPAWA» 

Dirigida per Toni García, de BRB Internacional

Sinopsis- Fama, amor, diners, diversió… no importa el que es desitgi: a PAPAWA podrà fer-se realitat… sempre i quan no es creui amb els illencs, uns éssers tan entranyables i surrealistes com estranys, capaços de convertir qualsevol somni en el pitjor dels malsons

«BERNARD»

Dirigida per Laura Tey, de BRB Internacional

Sinopsis- Coneix en BERNI, un ós polar talòs i una mica egoista que viatja pel món fent-se estimar. Si hi ha alguna cosa que pot sortir malament, li sortirà encara pitjor, i és que les coses tan simples com fer una foto o córrer pel camp poden convertir-se en el més gran dels embolics.

Monogràfic | Cinema

 

Des del curs 2011, l’Escola d’Arts del Prat ha posat en marxa el MONOGRÀFIC DE CINEMA, coordinat pel professor Francesc Cànovas. Té com objectiu que els alumnes aprenguin les diferents fases de pre-producció d’un curtmetratge amb l’objectiu de rodar (al 3r trimestre) un curtmetratge produït per ells mateixos amb la col·laboració d’una Escola de cinema de caràcter professional.

Primer trimestre
S’aprèn l’anomena’t llenguatge cinematogràfic, és a dir, la gramàtica del cine, els codis del cinema. Parlem del guió i la seva escriptura, tot veient i analitzant un munt de seqüències de pel·lícules clàssiques, modernes i de culte.

Segon trimestre

( MATRICULA’T ARA!)
Estudiem els elements que formen part d’un equip tècnic i les seves respectives funcions:el director, l’operador, ajudant de direcció, script, director de fotografia, etc. Aprendrem a preparar un rodatge fent el guió tècnic, desglossant el guió literari i organitzant el pla de rodatge en funció de les localitzacions i les necessitats tècniques. Cada alumne escriurà un guió literari i després es votarà entre els escrits.El guanyador serà el guió que es rodarà al tercer trimestre.

Tercer trimestre
Preparació del rodatge, anàlisis del guió tècnic a rodar, així com la recerca de les localitzacions i dels actors pel rodatge. Finalment i acabada tota la fase de pre-producció ens endinsarem en l’aventura del rodatge del curtmetratge que hem estat preparant.

Amb la col·laboració de l’escola de cine- ESTUDIO DE CINE (BCN).

Més informació a: Escola d’Arts del Prat. Carrer Ramon Llull 12-16. Telèfon. – 93 370 85 01 / 620 595 510

 

 

Monogràfic | Cinema | Seleccionat el III Curtmetratge!

MONOGRÀFIC DE CINEMA

En aquest segon trimestre s’han llegit 7 guions.Han estat escrits pels alumnes del taller de cinema (qui s’ha animat a fer-ho). La lectura compartida i la votació col·lectiva són dos moments clau d’aquest monogràfic. El resultat de les votacions, realitzades pels 10 alumnes, ha estat la selecció del III Curtmetratge de l’Escola d’Arts del Prat:

DIVIDITS escrit Marc Casas Segura

En el tercer trimestre, els alumnes prepararan el rodatge:anàlisis del guió, recerca de la localització, vestuari, confecció de l’equip tècnic (actors). Paral.lelament, la direcció de l’Escola i el professor del curs de cinema inicien els primers contactes amb l’Escola de cinema de caràcter professional que ens ajudarà a posar fil a l’agulla en la producció d’aquest III Curtmetratge.

Quin misteri,no??

.

Monogràfic | Disseny vectorial amb software lliure (3r Tr)

Disseny vectorial amb software lliure

El Disseny Vectorial és fonamental en projectes de Disseny Gràfic i Comunicació Visual. Una de les virtuts dels gràfics vectorials és que pots ampliar-los sense sofrir pèrdua de qualitat, no es deformen ni es pixelen. Una altra virtut seria la seva adaptació a diversos mètodes d’impressió i les facilitats que dona a l’hora de crear.

En el curs veurem que sense necessitat de coneixements previs i manejant eines bàsiques es poden crear peces gràfiques de qualitat i principalment funcionals.

Des de la utilització de formes elementals, colors i tipografies experimentarem el procés de creació de dibuixos, logos i altres. Arribant a la composició de peces finals com a cartells, samarretes, calendaris i aprenent el necessari per utilitzar el disseny vectorial com una efectiva eina de comunicació, tant per al món web com a imprès.

Treballarem amb el programa de software lliure InkScape, que té l’avantatge de ser gratuït, és la millor alternativa a Il·lustrator (un programa molt costós), podràs aconseguir-ho fàcilment i t’explicaré com es realitza la seva instal·lació.

Data d’inici 13 de maig (5 sessions/ consecutives)
Dimecres de 17.30 a 20.30 h
Preu: 55 €

.

Monogràfic | Iniciació a l’Art Contemporani (3r Tr)

INICIACIÓ A L’ART CONTEMPORANI

Curs on es fa un recorregut teòric de les últimes propostes artístiques a partir d’ analitzar la seva relació amb al públic. A més, coneixeràs de més aprop els espais on es presenten aquest tipus de projectes i quin paper té l’espectador en aquests escenaris.

Dia 1: Propostes artístiques i la seva relació amb al públic. Des de la mirada d’un artista. A càrrec de l’artista conceptual Jordi Ribas.

Jordi Ribas. Llicenciat en Història de l’Art per la Universitat de Barcelona (1992-1997). Ha col·laborat en diferents projectes educatius al voltant de l’art contemporani per a l’associació Experimentem amb l’ART, l’Es Baluard de Palma, el Laboratori de les Arts de la Fundació “la Caixa” i la Diputació de Barcelona. Ha estat coordinador del Programa d’arts visuals del Centre cívic Can Felipa (2006 / 2011) i responsable de comunicació i mediació del CA Tarragona Centre d’Art (2011-2013). A més, desenvolupa la seva activitat com artista conceptual.

Dia 2: Propostes artístiques i la seva relació amb al públic. Propostes que les podem trobar en espais consolidats del circuït de l’art (galeries i museus). A càrrec de la crítica d’art i comissària d’exposicions Montse Badia.

Montse Badia. Ha col·laborat en diverses publicacions especialitzades com Transversal, arts.zin, Untitled (Londres), Nu: The Nordic Art Review (Estocolm), Tema Celeste (Milà), ARC i Bonart. Ha comissariat exposicions a De Appel Foundation (Amsterdam), Apex Art (Nova York), Künstlerhaus Bethanien (Berlín), Fundació Joan Miró, MACBA (Museu d’Art Contemporani de Barcelona) i Fundació «la Caixa» (Barcelona). Comissària associada a l’Espai 13 de la Fundació Miró i al Centre d’Art Santa Mònica, actualment és co-directora d’A * Desk.

Dia 3: Propostes artístiques i la seva relació amb al públic. Propostes que les podem trobar ens espais d’art emergents. A càrrec del crític d’art i comissari Oriol Fontdevila

Oriol Fontdevila. Crític d’art i comissari d’exposicions. Forma part de l’equip gestor de la Sala d’Art Jove de la Generalitat de Catalunya des de l’any 2006, on ha coordinat programes de producció i formació d’artistes emergents. Ha comissariat projectes com Prototips en codi obert, a la Fundació Antoni Tàpies; Arqueologia preventiva a l’Espai 13 de la Fundació Joan Miró de Barcelona;[ De com convertir un museu en arena, al Museu Joan Abelló de Mollet del Vallès; entre altres. Ha estat responsable del programa d’estudis d’A*DESL en les edicions de 2012-2013 i 2013-2014. El seu treball amb l’equip de Sala d’Art Jove ha estat reconegut amb el Premi d’Arts Visuals Ciutat de Barcelona, 2011, i amb el Premi de l’Associació Catalana de Crítics d’Art, 2009.

Data d’inici 20 d’abril (3 sessions/ consecutives)
Dilluns de 19.30 a 20.30h (encara que es pot allargar una mica més la sessió)
Preu: 30 € i 25 € (socis/alumnes Escola)

Monogràfic | Monogràfic Gravat en relleu. Modulacions | Immersió amb l’Art

IMMERSIÓ EN L’ART | GRAVAT EN RELLEU. MODULACIONS

Taller per a tots aquells interessats en conèixer i experimentar amb la tècnica del gravat en relleu, amb planxa de linòleum i fusta.
Es realitzen activitats per a investigar les diferents possibilitats que ens ofereix la tècnica: la seriació, la repetició o fer de cada peça
una obra única. Finalment es fa un projecte personal introduïnt alguns temes propis de l’art contemporani.

Nivell: iniciació i avançat
Públic: A partir de 16 anys.
Data d’inici: 13 de gener (trimestral)
Horari: Dimarts de 17.30 a 20.30 h
Preu: 71€

*Inscripció a monogràfic per alumnes matriculats a un Taller d’art: 20% de descompte

Monogràfic | Cinema | NOA

Curtmetratge NOA

Segon curtmetratge realitzat pels alumnes del taller de cinema (curs 2012-2013). Produït amb la col.laboració de l’Escola Plató de Cinema.

Sinopsi: Noa sempre ha estat una noia insegura i meticulosa, incapaç d’enfrentar-se als poblemes, però aviat tot canviarà..

Actors
NOA – Maria Donoso
REPARTIDOR – Albert Riballo
PARE – Miquel Terré
VEU MARINA – Carla Gayán
PALLASSO – Enric Nolla
VEU OPERADORA – Sara Álvarez

Escrit i dirigit
MANU MÁRQUEZ

Auxiliars de direcció
Enric Nolla
Joan Fenoy
Script
Francisco González
Coordinació i supervisió
Francesc Cánovas
Direcció de fotografia
Pol Segura
Ajudant de càmera i foquista auxiliar
Albert Rodríguez
Cap d’elèctrics
Aida Rodríguez
Elèctric
Sebas Ferrer
Foto fixa
BLAI Goga
So directe
Samuel Sánchez
Direcció artística
Júlia Lluita
Oriol Canis
Maquillatge
Itsaso Hernantes
Storyboard
Eric Pesin Whitelegg
Muntatge
Manu Márquez
Sebas Ferrer
Efectes especials i postproducció
Manu Márquez
Postproducció de so i mescla
Fabian Andrés Pichucho
Cap de producció
Francesc Cánovas
Auxiliars de producció
Celia Montilla
Xavi Muñoz
Música
RAÚL G. ALBA
Marc Murillo
Making of
Serafín Vilaplana
Disseny gràfic
Enric Nolla
Manu Márquez
Promoció i difusió
Joan Fenoy

Aquest curtmetratge s’ha presentat a diferents festivals i events:
Preview. Festival de curtmetratges de nous directors.Prat de Llobregat
Cine Club del Capri . Prat de Llobregat
Finalista al El SAC. Festival Internacional Santiago Arizón de Curtmetratges. Sant Vicenç dels Horts.

.

Monogràfic | Cinema | ¿Qué vas a hacer?

/a>¿Qué vas a hacer? 

El primer curtmetratge realitzat pels alumnes del taller de cinema (Curs 2011-2012).  Produït amb al col.laboració del Centre d’ Estudis Cinematogràfics de Catalunya. Amb al suport del Centre Cívic St. Jordi Ribera Baixa.

Sinopsi:

En un món on la humanitat ha estat arrasada per una epidèmia, Fabián i Lucía es veuen obligats a aïllar-se al camp per evitar qualsevol possibilitat de contagi. Els dies succeeixen entre la monotonia d’aquesta nova vida i la recerca individual de cadascun per trobar un sentit al que estan vivint. Fins que el seu petit món es veu trastocat.

Fitxa tècnica:

Direcció i guió: Raúl Gómez

Ajudants de direcció: Francisco José Gonzàlez i Tamara Muñoz
Producció: Elena Torrent i Albert Jaime Casanova
Direcció de fotografia: Veronica Baracchi i Jordi Corrales
Art: Marta Gómez, Rocio Sánchez i Jordi Macarulla
So directe: Alejandro Fernández i Axel Waré
Edició: Mireia Gutièrrez
Postproducció so: Miguel Ángel Baños
Música: Alberto G. Leonardo

Enllaç del curt: ¿Qué vas a hacer?

.

<      

Curs | Introducció Dibuix | Huecos

Este es otro ejercicio que incide en esa re-educación de nuestra percepción que andamos buscando.

Para ello tomamos de nuevo un referente real como es el propio caballete. En un primer momento abordamos el dibujo sin ningún tipo de orientación específica (dibujo 1). A continuación (dibujos 2 y 3) afrontamos el dibujo con la finalidad de dibujar, no ya el caballete sino los huecos vacíos que genera su propia forma. Ese no-espacio o espacio «vacío» nos es tan útil a la hora de dibujar como el propio objeto en sí (el objeto-forma, el objeto en positivo).
Por otra parte suele ofrecernos formas mucho más sencillas de dibujar que la imagen en positivo.

Nuevamente volvemos a pensar en formas puras, proporción, relación, … y dejamos de lado otros conceptos que nos estorban y que resultan irrelevantes a la hora de dibujar del natural (madera, anclaje, bastidor,…)

Los dibujos que se muestran son los trabajos realizados en clase por Albert y Miguel Ángel.

Curs | Introducció Dibuix | Del revés

Como contaba en la anterior entrada, en ocasiones, hacemos un uso inconsciente de toda una serie de imágenes arquetípicas con las que reemplazamos aquellas que responden a lo que verdaderamente observamos. Pues bien, este ejercicio persigue precisamente bloquear el uso de esa especie de archivo mental al que todos nos acomodamos en un momento u otro. En cierta forma esto es porque la vida real no nos exige más que eso. Sin embargo el dibujo exige algo más de nosotros.

La primera imagen corresponde a un dibujo realizado por Picasso al músico y compositos Stravinsky. Al tratarse de un dibujo netamente de línea servirá perfectamente para nuestros fines. Lo que se plantea a los alumnos es que lleven a cabo dos copias de dicho dibujo (teniendo una copia como referente al lado). En la primera la copia será la, podríamos decir, habitual. Sin embargo en la segunda habrán de realizar el dibujo invertido. Esto supone voltear el referente (hasta ver al pobre Stravinsky cabeza abajo) y, entonces, realizar la copia de aquello que ven.

El dibujo no cambia. Es exactamente el mismo. Sin embargo su percepción sí. Lo que antes eran claramente manos ahora se convierten en una maraña de líneas que no identificamos con dedos. Lo mismo sucede con los pliegues de la chaqueta, el pañuelo, el pelo, … Hemos dejado de ver rasgos concretos, para los que tenemos un bonito arquetipo esperando ser representado, para ver únicamente formas, líneas, ángulos, inclinaciones, longitudes, … Ése es el verdadero cambio que buscábamos. ¡Conseguido!

Las imágenes 2 y 3 corresponden al ejercicio de Miguel Ángel (a la izquierda podemos ver el original de Picasso) siendo el 2 la copia normal y 3 el dibujo invertido (que aquí he corregido para poder apreciar mejor el resultado).
Invariablemente asistimos al misterioso fenómeno de que obtenemos una mayor fidelidad respecto del original en el segundo caso. Misterioso…o quizá ya no tanto…

Monogràfic | Iniciació a l’Art Contemporani

Curs que dona eines teòriques i pràctiques per facilitar la comprensió de les propostes artístiques actuals que sovint veiem als museus o centres d’art contemporanis.
A partir de contextualitzar els processos creatius i de facilitar als assistents estratègies per aproximar-se a les exposicions vigents.

Divendres 14,21,28 de febrer de 19 a 20.30

Preu: 15 € o 10 € (alumnat ja matriculat a l’escola d’art)

14 de febrer  De l’objecte a la desmaterialització de l’obra d’ art

A mitjans de la dècada dels seixanta, i com a conseqüència lògica de les propostes minimalistes que s’havien anat implantant en el context artístic nord- americà, sorgí el moviment conceptual, que bàsicament reclamava la
desmaterialització de l’obra d’art. En aquesta sessió teòrica es presentaran artistes com Sol Lewitt i Joseph Kosuth, entre d’altres, els quals sostenien el predomini de la idea artística, més enllà de la seva possible realització i
entenien el procés de creació com un fet tant important o més que la mateixa obra finalitzada.

21 de febrer La construcció de la identitat a l’Art Actual

En l’àmbit dels estudis culturals, la categoria identitat ha estat proposada i desenvolupada des de multiplicitat de perspectives disciplinàries i ha suposat, en definitiva, un àmbit de recerca summament complex. Per això, en aquesta
sessió, no es pretén abarcar la totalitat del problema, sinó plantejar certes qüestions entorn diversos conceptes (identitat, subjectivitat, alteritat, representació, simulació, virtualitat, fragmentació, etc) que requereixen una articulació coherent per al seu estudi en profunditat i per reflexionar críticament sobre el canvi paradigmàtic que  es viu a l’actualitat.

 28 de febrer El paper del visitant com a públic participant

Iniciant els segle XXI, els artistes promouen una nova relació amb l’espectador, fusionant l’espai real de la quotidianitat amb l’artístic. En aquesta sessió, es visualitzaran exemples de com les pràctiques artístiques han esdevingut catalitzadors de les experiències viscudes pel públic participant.

 

 

Curs | Introducció Dibuix | Autorretrato

Os presento la primera propuesta que suelo hacer a los alumnos el primer día de clase. Es una primera toma de contacto que nos sirve para ejemplificar algunos de los objetivos que ya indicamos en la primera entrada del blog.
En este caso se trata de hacer consciente la diferencia entre dibujar «lo que vemos» y dibujar «lo que sabemos o conocemos».

Concretamente consiste en llevar a cabo: (1.) un autorretrato a partir de la propia imagen reflejada en un espejo y (2.) el retrato de una persona que no esté presente en ese momento, es decir, de memoria. A continuación podeis
observar los resultados de tres alumnos. Los tres son ejemplos del dibujo (1.)

Aparte de la calidad de los dibujos en sí mismos, nos interesa observar en este caso concreto el uso repetido de ciertos recursos de manera común a la hora de representar partes concretas de la anatomía humana. El ejemplo
más claro quizá resida en la manera en que todos ellos interpretan sus ojos. A pesar de ligeros matices y de las diferencias propias de cada uno han recurrido sin embargo a una forma arquetípica de representación para el contorno del ojo como forma «almendrada». Si os fijáis con atención observareis que los tres han empleado exactamente la misma forma. Sin embargo, no es casual.

Esto hace referencia a nuestro personal «archivo de imágenes mentales». Generalmente se trata de simplificaciones geométricas o imágenes arquetípicas de las que hacemos uso de forma inconsciente al dibujar dejando de lado la verdadera observación que sería deseable y necesaria. El uso de este tipo de recursos sería entendible en el caso del dibujo hecho «de memoria» pero los alumnos no dejan de sorprenderse al darse cuenta de que este sistema lo aplicamos incluso cuando el referente es real y está presente.

Curs | Introducció Dibuix | Tardes

Una parte fundamental del curso irá enfocada a la re-educación de nuestra forma de ver en relación a una actividad tan concreta como es el dibujo.

Nuestro primer objetivo será el de poner de manifiesto las trampas que nuestro propio cerebro nos plantea cuando nos aproximamos por primera vez a esta disciplina y hasta qué punto ello condiciona nuestra propia visión y capacidad.
Para ello nos basaremos en el trabajo de pedagogos del dibujo como Betty Edwards, quien nos advierte de la doble gestión de la información visual que recibimos por parte del cerebro, basándose en la división del mismo en dos
hemisferios, izquierdo (I) y derecho (D).

Ahondando un poco en esta teoría conseguiremos ser conscientes de dos cosas:

La primera será acabar con el mito del artista-genio y abogar por el dibujo como una disciplina que puede aprenderse y desarrollarse sin necesidad de ser poseedor de un don mayor que el del propio esfuerzo y dedicación.

La segunda guardará relación con la diferencia entre “dibujar aquello que sabemos” en lugar de “dibujar aquello que vemos”. Mediante la práctica de algunos ejercicios concretos, trataremos de ver hasta qué punto en muchas de nuestras representaciones se abren paso toda una serie de imágenes y símbolos heredados de nuestra propia infancia y que operan en detrimento de nuestros propios intereses. Incluso, en ocasiones, de forma totalmente inconsciente.