Escola d’Arts Visuals_ A casa

Malauradament, l’any 2020 s’ha caracteritzat per l’aparició del COVID-19. La pandèmia ha implicat l’aplicació d’unes mesures de protecció i seguretat basades amb la contenció de la transmissió del virus a través de la reducció de les interaccions socials. Això ha fet que la Generalitat de Catalunya suspenes l’activitat presencial als centres d’educació artística, com és l’Escola d’Arts Visuals del Prat.

En la primera onada, l’Escola d’Arts Visuals va optar per generar una base de dades per conèixer de primera mà la situació tecnològica de l’alumnat i la seva predisposició de fer classes on-line. Aquesta acció va anar acompanyada d’una sèrie de continguts artístics oberts a tota la ciutadania amb l’objectiu d’oferir i impulsar la cultura a les llars domèstiques. Aquestes activitats culturals es poden veure al nostre canal d’Instagram en obert.

En la segona onada l’Escola d’Arts Visuals ha adaptat tot els seus continguts a formats no presencials mitjançant l’ús de diferents plataformes digitals (zoom, google classroom i whatsapps, principalment) amb l’objectiu que aquesta situació afecti o afectés el mínim possible els processos d’aprenentatge iniciats.

Actualment, continua la situació de crisis sanitària fet que fa necessari l’aplicació continuada d’una sèrie de mesures que canvien de manera notable el funcionament de la societat, i per tant afecten el sistema organitzatiu i econòmic del projecte cultural de la nostra entitat: l’Escola d’Arts Visuals del Prat. Les entitats culturals catalanes,com la resta d’empreses del país, estem patint les conseqüències directament derivades de la situació d’emergència decretada amb motiu de la COVID-19 que afecta a la continuïtat del nostre projecte cultural.

Tot i així, l’Escola d’Arts Visuals del Prat esperem recuperar-nos en breu, hi ha una predisposició per donar un nou impuls a l’escola, reforçant-la amb noves experiències artístico-educatives que engrandeixin els sabers de les persones. Ja que més que mai, hem palpat que la cultura és un dret i un bé necessari per viure.

Curs| Taller d’Art | Projectes pictòrics | Processos

PROJECTES PICTÒRICS

Taller format per alumnat amb uns coneixements tècnics ja assolits, motivats per la inquietud d’aprofundir i desenvolupar un projecte artístic personal.
Es conforma com un espai de creació on la professora pren el rol de possibilitadora de recursos, fent assessorament individual, dinàmiques
d’aprenentatge grupal, visites a exposicions, etc.

En aquest espai la investigació i l’experimentació són els motors per al coneixement de noves possibilitats tècniques i recursos, hibridant disciplines, aprenent altres maneres de fer que ens portin a connectar amb què volem dir, cercant una manera personal d’expressar-ho plàsticament.

Una de les propostes ha consistit en fer un exercici de projecció immediata, partint d’un tema que està treballant una de les assistents del taller per destacar la importància de fer estudis previs abans d’abordar el projecte. S’havia de rotar per a tots els dibuixos dels companys intervenint-los de manera plàstica, sempre utilitzant una tècnica diferent en cada cas, així s’anava completant el dibuix fent dialogar els elements de la composició i les diverses tècniques i maneres de fer en funció del concepte.

Tallers d’Art | Activitat transversal «Constel·lacions»

ACTIVITAT TRANSVERSAL CONSTEL·LACIONS

Proposta llançada a l’alumnat dels tallers d’art d’adults:dibuix,pintura, escultura, ceràmica, esmalts i joieria.

Partint de diferents tipus de paper com a material base, s’ha proposat fer unes peces tridimensionals que representin de manera abstracta la relació simbòlica que s’estableix entre nosaltres (el jo) i el nostre entorn (entorn familiar, laboral, social, amics, etc.)

L’objectiu de la proposta és conèixer una tècnica/procediment nou, i evidenciar el vincle existent entre la peça artística i el món interior i l’entorn. Així com experimentar amb la subtilesa del paper blanc, jugant amb les característiques i comportament dels diferents papers per potenciar l’expressivitat, a mode de llenguatge.

Es juga amb les possibilitats escultòriques en relació amb l’espai: interior/exterior, ple/ buit, afrontant el repte de passar el què havien projectat prèviament en 2D a 3D.

Podràs veure el resultat del projecte » Constel·lació» resultant al juny, doncs s’instal·laràn totes les peces a l’Exposició anual d’Artistes locals que té lloc al Centre d’Art Torre Muntadas.

Monogràfic | Monogràfic Gravat en relleu. Modulacions | Immersió amb l’Art

IMMERSIÓ EN L’ART | GRAVAT EN RELLEU. MODULACIONS

Taller per a tots aquells interessats en conèixer i experimentar amb la tècnica del gravat en relleu, amb planxa de linòleum i fusta.
Es realitzen activitats per a investigar les diferents possibilitats que ens ofereix la tècnica: la seriació, la repetició o fer de cada peça
una obra única. Finalment es fa un projecte personal introduïnt alguns temes propis de l’art contemporani.

Nivell: iniciació i avançat
Públic: A partir de 16 anys.
Data d’inici: 13 de gener (trimestral)
Horari: Dimarts de 17.30 a 20.30 h
Preu: 71€

*Inscripció a monogràfic per alumnes matriculats a un Taller d’art: 20% de descompte

Curs | Laboratori d’experimentació artística | Visita a Fundació Tàpies i Galeries

El passat dimarts 29 d’abril, l’alumnat de Laboratori d’Art i de Projectes escultòrics vam anar a veure l’exposició “Altres maneres” que oferia la fundació Tàpies a l’entorn de la figura d’Allan Kaprow. Durant uns dies, la fundació dóna la possibilitat de recrear, de manera participativa, alguns happenings que  Kaprow va conceptualitzar a la dècada dels setanta. Semblava una bona opció experimentar-ho amb el grup per endinsar-nos en el concepte de performance, tema que s’està treballant actualment en el taller.
“La diferencia entre art i vida es dilueix”, proposaven Fluxus, Allan Kaprow i altres que van començar a experimentar amb la performance en aquell moment. “Qualsevol acte quotidià és susceptible de ser experimentat com artistic”. Les instal·lacions interactives i les performance amb instruccions que ocupaven l’espai del museu, aquell espai sacre de l’art, despertava en el grup el neguit de què es pot tocar i que no.  Potser  aquest conflicte produïa un acte performàtic per si sol, resultat del fet que un museu confeccioni una exposició d’aquestes característiques. La línia que marca el límit d’aproximació a l’obra es difumina, es dilueix, i convida a altres possibilitats d’acció.

Enllaç: http://www.fundaciotapies.org/site/spip.php?rubrique1200

Curs | Laboratori d’experimentació artística | Projecte autoretrat

Actualment l’alumnat dels tallers de Projectes escultòrics i Laboratori d’experimentació

artística està immers en el procés de creació d’un projecte expositiu conjunt.

Donant forma a uns autoretrats que es basen en la confrontació de dues qüestions

inherents a l’ésser: com em veuen els altres i com em veig, què mostro i què amago.

 

S’experimenta i es dóna a conèixer noves tècniques amb l’intenció d’hibridar la imatge

fotogràfica amb procediments pictòrics i escultòrics per configurar una peça d’instal·lació.

Curs | Laboratori d’Experimentació Artística | Visita a CaixaForum «ART, DOS PUNTS»

El passat 22 de novembre vam  anar al CaixaForum amb l’alumnat dels Tallers de Pintura, Projectes escultòrics i Laboratiori
d’experimentació artística per visitar l’exposició ART, DOS PUNTS. Exposició que dona una visió de les pràctiques artístiques
contemporànies situant-se en les dues últimes dècades del segle XX.

En el recorregut ens vam centrar en la observació/experimentació a partir de les múltiples subjectivitats del grup d’alumnes,
compartint les sensacions que ens evocava cada peça, i configurant un ventall d’interpretacions que es nodreixen de les
experiències individuals i del context social.

http://obrasocial.lacaixa.es/nuestroscentros/caixaforumbarcelona/artedospuntos_es.html