BENVINGUDES AL CANRICAFÉ – CEE CAN RIGOL – INTERSECCIONS (curs 2018-2019)

En el marc d’IntersECCions (programa impulsat per l’Ajuntament del Prat de Llobregat que situal’educació i la cultura com a eixos estratègics de ciutat i motors de transformació social), i durantun any de feina conjunta, l’Escola d’Arts del Prat, CEE Can Rigol i el Centre d’Art Torre Muntadas, hem dissenyat un conjunt de propostes dirigides a establir un pont entre la vida fora de l’escola i l’aprenentatge dins el context educatiu.

Posant en joc els punts forts de cada un dels agents implicats, l’Escola d’Arts del Prat ha aportat metodologies artístiques, mentre que els/les docents i alumnes de Can Rigol han aportat continguts curriculars i experiència en el camp de l’educació especial. Desenvolupant així accions en equip, les activitats han buscat sempre relacionar-se no només amb els/les alumnes i docents, sinó també amb les seves famílies, generant espais col·lectius des d’on formalitzar les propostes de forma transversal i des del co-aprenentatge; això si, tot sota un fil conductor com a tema argumental: l’aigua, tema transversal de l’escola durant el curs 2018-19.

Ara que arribem al final del projecte, i amb l’objectiu d’expandir-lo i posar-lo en relació amb la ciutat, hem reactivat un espai amb un gran potencial: El Canricafé.

En aquesta cafeteria dins del recinte escolar, les alumnes del grup PDC realitzen les seves pràctiques laborals. La nostra iniciativa ha estat obrir-la a tots els grups d’alumnes i professores, les seves famílies i la comunitat, connectant les entre si, i activant propostes transversals i comunitàries.

Però a més és l’escenari on oferim a tota la ciutat un tast del què ha estat la implementació del projecte a les aules. Un petit recorregut guiat en el qual es podrà veure i experimentar la forma de treballar conjunta que s’ha gestat durant aquest temps de col·laboració.

Un projecte del programa IntersECCions, Escola d’Arts amb CEE Can Rigol en col·laboració amb /UNZIP Arts Visuals el Prat, Horts Lúdics i Urbans Municipals i Juan Antonio Cerezuela.

LA CERCAVILA DEL FOC – ESCOLA PEPA COLOMER – INTERSECCIONS (Curs 2018-2019)

LA CERCAVILA DEL FOC és un projecte del programa d’Arts Visuals en el marc del programa d’IntersECCions, que compta amb intervenció de l’equip de l’Escola d’Arts del Prat i l’equip docent de l’Escola Pepa Colomer.

LA CERCAVILA DEL FOC és una acumulació de processos i col·laboracions intercalats amb els quals connectem la comunitat de l’Escola Pepa Colomer i la comunitat del barri on aquesta s’ubica, amb l’objectiu d’aportar, a través de les pràctiques i metodologies artístiques actuals, una mirada oberta i porosa cap a allò que ens envolta. El projecte va començar el gener del 2019 i es presenta el divendres 17 de maig amb una acció performativa amb el mateix nom.

En aquesta instal·lació podreu seguir els processos que hem desenvolupat i desbordat partint de la idea de la Transformació i en vinculació al foc que un dia vam trobar a les aules. Un foc que els i les alumnes de l’escola van haver de cuidar i alimentar per tal que pogués créixer tal com el veiem ara.
El foc va ser l’element que va motivar-nos a treballar, jugar i parlar sobre les nostres emocions singulars, les diferents i també les compartides i sobre les energies a través dels seus colors. També va fer-nos reflexionar de forma creativa sobre allò que compartim i sobre els nostres símbols, possibilitant construir els nostres tòtems. El foc també va portar-nos a descobrir la història i transformacions del barri de Sant Jordi, animant-nos a habitar el Centre Cívic com casa nostra i a conèixer l’Associació de Veïns i Veïnes del barri que cuiden del nostre foc comunitari. També va ser la raó per la qual l’Associació Ball de Diables va venir a visitar-nos, a conèixer-lo i parlar-nos del seu propi foc.

A poc a poc, aquest foc s’ha convertit en l’energia del Gall de Foc que des d’aquest any representa a l’Escola. És per això que creiem important compartir-lo també amb tota la comunitat i el nostre barri, que ha format part activa dels processos del projecte. LA CERCAVILA DEL FOC és una acció performativa configurada entre tots i totes per donar a conèixer el nostre foc a la nostra comunitat, compartint-lo amb els veïns i veïnes així com amb tota la nostra ciutat, podent deixar una part d’aquesta energia al Centre Cívic del nostre barri esperant que continuï creixent i sent alimentat.

Us esperem divendres 17 a les 15.45 per anar juntes a celebrar el nostre foc! 🙂

Volem agrair la col·laboració de l’Associació de Veïns i Veïnes del barri de Sant Jordi, el Centre Cívic Sant Jordi-Ribera Baixa, l’Associació Ball de Diables i a les famílies de l’Escola Pepa Colomer.

4ª reunió de Intercentres 2019 – Interseccions – Escola d’Arts del Prat.

Cuarta reunió de Intercentres en el context de Interseccions a l’Escola d’Arts del Prat. #EntornAprenentatge d’#ArtsVisuals d’#IntersECCions. Aquesta trobada la nostra avaluació de fi de curs, amb un berenar acompanyat amb jocs de taula, proposa crear un espai distès i comunicatiu per compartir moments viscuts a potenciar i d’altres a millorar. Així mateix a partir d’una dinàmica de joc de taula dissenyat per l’equip d’Interseccions Arts Visuals, proposem empatitzar amb companys/es i alumnat amb l’objectiu de que els i les alumnes ajudin a dissneyar el projecte per tal de treballar les voluntats i les necessitats a resoldre dins el marc escolar.

#elpratonelmoncanvia#elprat

AMB VEU DE DONA – ESCOLA RAMÓN LLULL – INTERSECCIONS (Curs 2018-2019)

La proposta d’IntersECCions amb l’escola Ramon Llull enguany ha consistit en un gir epistemològic i metodològic en la matèria de visual i plàstica a tots els cursos d’infantil i primària de l’escola. Per això, es va començar fent una formació de tres mesos on l’educadora del proojecte d’Arts Visuals i les mestres de visual i plàstica de l’escola Ramon Llull compartiren què entenien per projecte artístic i imaginaren com desenvolupar-ne un amb cada curs. La temàtica es va centrar en les dones artistes. Així, cada cicle va escollir una artista a partir de la qual crear un projecte artístic que durés el 2n i 3r trimestre: cicle infantil va treballar amb la poetessa Joana Bel; cicle inicial amb Ana Mendieta; cicle mitjà amb la Judith Scott i la Chiharu Shiota; i cicle superior amb l’Annie Leibovitz.

Els projectes artístics es van entendre com:

1. Espais d’experimentació, amb classes més performàtiques, posant atenció als diferents sentits i sensacions.
2. On en comptes de ‘fer a la manera de l’artista’, es van establir diàlegs creatius amb les artistes escollides. 
3. Treballar tenint en compte els interessos i sabers dels estudiants.
4. Fomentar sinèrgies, col·laboracions i diàlegs entre diferents cicles i classes.
5. Intervenir als espais de l’escola. 

A les acaballes del curs des del projecte d’Arts Visuals es presenta una proposta de tancament reflexiu i formalització final al llarg del maig, culminant en la Setmana Cultural de l’Escola (del 27 al 31 de maig). D’aquesta manera van començar uns pilotatges a la Ramon Llull on el protagonisme el van tenir els/les estudiants. La intenció va ser per una banda, crear un espai on tots els grups poguéssin fer un tancament del projecte, reflexionant a través de mètodes artístics com va estar el seu trànsit per la matèria de visual i plàstica. I, per l’altra, no només que els estudiants es donessin un moment d’aturada per reflexionar sobre tot allò que van aprendre, què i com els va afectar, sinó també que fessin un petit exercici d’autoorganització, s’obrissin a la imaginació i s’autoritzessin a crear relats sobre els seus aprenentatges.

A la setmana cultural es proposen diferents tallers alhora que es conviden artistes o bé a mode de cloenda, o bé per obrir els estudiants a altres mirades sobre l’art i els projectes en els que han estat treballant. A cicle infantil es convida a la poetessa Joana Bel; a cicle inicial a l’artista Sonia Ferragut; a cicle mitjà algunes representants de l’Associació les puntaires del Prat; i, finalment, a cicle superior la fotògrafa i escultora Clara Gassull. En quant als tallers, es proposa: una encintada pel pati de l’escola amb l’objectiu de fer visible les diferents col·laboracions que s’han donat entre cicles; fer un tapís a la tanca de l’escola a partir de les cintes tallades, on hi ha representades activitats i aprenentatges dels estudiants que es donen dins i fora de l’escola; plantar un arbre empeltat com a símbol de les sessions d’intercentres dutes a terme amb les diferents escoles implicades en el projecte d’arts visuals.

3ª reunió de Intercentres 2019 – Interseccions – Escola d’Arts del Prat.

Tercera reunió de Intercentres en el context de Interseccions a l’Escola d’Arts del Prat. #EntornAprenentatge d’#ArtsVisuals d’#IntersECCions. Professorat de les escoles i educadors/es d’@amicsartprat s’han aplegat per aprofundir en el coneixement dels projectes en desplegament, intercanviant reptes, inquietuds, problemàtiques i elements a millorar en els processos de treball, sota la pregunta: com podem acompanyar als alumnes en el procés d’elaboració i disseny del projecte. #elpratonelmoncanvia#elprat

2ª reunió de Intercentres 2019 – Interseccions – Escola d’Arts del Prat.

Segona reunió de Intercentres en el context de Interseccions a l’Escola d’Arts del Prat. #EntornAprenentatge d’#ArtsVisuals d’#IntersECCions. Professorat de les escoles i educadors/es d’@amicsartprat s’han aplegat per aprofundir en el coneixement dels projectes en desplegament, intercanviant reptes, inquietuds, problemàtiques i elements a millorar en els processos de treball #elpratonelmoncanvia#elprat


1ª reunió de Intercentres 2019 – Interseccions – Escola d’Arts del Prat.

Primera reunió de Intercentres en el context de Interseccions a l’Escola d’Arts del Prat. #EntornAprenentatge d’#ArtsVisuals d’#IntersECCions. Professorat de les escoles i educadors/es d’@amicsartprat s’han aplegat per aprofundir en el coneixement dels projectes en desplegament i han plantat les llavors que floriran amb la cura de totes #elpratonelmoncanvia#elprat