BENVINGUDES AL CANRICAFÉ – CEE CAN RIGOL – INTERSECCIONS (curs 2018-2019)

En el marc d’IntersECCions (programa impulsat per l’Ajuntament del Prat de Llobregat que situal’educació i la cultura com a eixos estratègics de ciutat i motors de transformació social), i durantun any de feina conjunta, l’Escola d’Arts del Prat, CEE Can Rigol i el Centre d’Art Torre Muntadas, hem dissenyat un conjunt de propostes dirigides a establir un pont entre la vida fora de l’escola i l’aprenentatge dins el context educatiu.

Posant en joc els punts forts de cada un dels agents implicats, l’Escola d’Arts del Prat ha aportat metodologies artístiques, mentre que els/les docents i alumnes de Can Rigol han aportat continguts curriculars i experiència en el camp de l’educació especial. Desenvolupant així accions en equip, les activitats han buscat sempre relacionar-se no només amb els/les alumnes i docents, sinó també amb les seves famílies, generant espais col·lectius des d’on formalitzar les propostes de forma transversal i des del co-aprenentatge; això si, tot sota un fil conductor com a tema argumental: l’aigua, tema transversal de l’escola durant el curs 2018-19.

Ara que arribem al final del projecte, i amb l’objectiu d’expandir-lo i posar-lo en relació amb la ciutat, hem reactivat un espai amb un gran potencial: El Canricafé.

En aquesta cafeteria dins del recinte escolar, les alumnes del grup PDC realitzen les seves pràctiques laborals. La nostra iniciativa ha estat obrir-la a tots els grups d’alumnes i professores, les seves famílies i la comunitat, connectant les entre si, i activant propostes transversals i comunitàries.

Però a més és l’escenari on oferim a tota la ciutat un tast del què ha estat la implementació del projecte a les aules. Un petit recorregut guiat en el qual es podrà veure i experimentar la forma de treballar conjunta que s’ha gestat durant aquest temps de col·laboració.

Un projecte del programa IntersECCions, Escola d’Arts amb CEE Can Rigol en col·laboració amb /UNZIP Arts Visuals el Prat, Horts Lúdics i Urbans Municipals i Juan Antonio Cerezuela.

LA CERCAVILA DEL FOC – ESCOLA PEPA COLOMER – INTERSECCIONS (Curs 2018-2019)

LA CERCAVILA DEL FOC és un projecte del programa d’Arts Visuals en el marc del programa d’IntersECCions, que compta amb intervenció de l’equip de l’Escola d’Arts del Prat i l’equip docent de l’Escola Pepa Colomer.

LA CERCAVILA DEL FOC és una acumulació de processos i col·laboracions intercalats amb els quals connectem la comunitat de l’Escola Pepa Colomer i la comunitat del barri on aquesta s’ubica, amb l’objectiu d’aportar, a través de les pràctiques i metodologies artístiques actuals, una mirada oberta i porosa cap a allò que ens envolta. El projecte va començar el gener del 2019 i es presenta el divendres 17 de maig amb una acció performativa amb el mateix nom.

En aquesta instal·lació podreu seguir els processos que hem desenvolupat i desbordat partint de la idea de la Transformació i en vinculació al foc que un dia vam trobar a les aules. Un foc que els i les alumnes de l’escola van haver de cuidar i alimentar per tal que pogués créixer tal com el veiem ara.
El foc va ser l’element que va motivar-nos a treballar, jugar i parlar sobre les nostres emocions singulars, les diferents i també les compartides i sobre les energies a través dels seus colors. També va fer-nos reflexionar de forma creativa sobre allò que compartim i sobre els nostres símbols, possibilitant construir els nostres tòtems. El foc també va portar-nos a descobrir la història i transformacions del barri de Sant Jordi, animant-nos a habitar el Centre Cívic com casa nostra i a conèixer l’Associació de Veïns i Veïnes del barri que cuiden del nostre foc comunitari. També va ser la raó per la qual l’Associació Ball de Diables va venir a visitar-nos, a conèixer-lo i parlar-nos del seu propi foc.

A poc a poc, aquest foc s’ha convertit en l’energia del Gall de Foc que des d’aquest any representa a l’Escola. És per això que creiem important compartir-lo també amb tota la comunitat i el nostre barri, que ha format part activa dels processos del projecte. LA CERCAVILA DEL FOC és una acció performativa configurada entre tots i totes per donar a conèixer el nostre foc a la nostra comunitat, compartint-lo amb els veïns i veïnes així com amb tota la nostra ciutat, podent deixar una part d’aquesta energia al Centre Cívic del nostre barri esperant que continuï creixent i sent alimentat.

Us esperem divendres 17 a les 15.45 per anar juntes a celebrar el nostre foc! 🙂

Volem agrair la col·laboració de l’Associació de Veïns i Veïnes del barri de Sant Jordi, el Centre Cívic Sant Jordi-Ribera Baixa, l’Associació Ball de Diables i a les famílies de l’Escola Pepa Colomer.

4ª reunió de Intercentres 2019 – Interseccions – Escola d’Arts del Prat.

Cuarta reunió de Intercentres en el context de Interseccions a l’Escola d’Arts del Prat. #EntornAprenentatge d’#ArtsVisuals d’#IntersECCions. Aquesta trobada la nostra avaluació de fi de curs, amb un berenar acompanyat amb jocs de taula, proposa crear un espai distès i comunicatiu per compartir moments viscuts a potenciar i d’altres a millorar. Així mateix a partir d’una dinàmica de joc de taula dissenyat per l’equip d’Interseccions Arts Visuals, proposem empatitzar amb companys/es i alumnat amb l’objectiu de que els i les alumnes ajudin a dissneyar el projecte per tal de treballar les voluntats i les necessitats a resoldre dins el marc escolar.

#elpratonelmoncanvia#elprat

AMB VEU DE DONA – ESCOLA RAMÓN LLULL – INTERSECCIONS (Curs 2018-2019)

La proposta d’IntersECCions amb l’escola Ramon Llull enguany ha consistit en un gir epistemològic i metodològic en la matèria de visual i plàstica a tots els cursos d’infantil i primària de l’escola. Per això, es va començar fent una formació de tres mesos on l’educadora del proojecte d’Arts Visuals i les mestres de visual i plàstica de l’escola Ramon Llull compartiren què entenien per projecte artístic i imaginaren com desenvolupar-ne un amb cada curs. La temàtica es va centrar en les dones artistes. Així, cada cicle va escollir una artista a partir de la qual crear un projecte artístic que durés el 2n i 3r trimestre: cicle infantil va treballar amb la poetessa Joana Bel; cicle inicial amb Ana Mendieta; cicle mitjà amb la Judith Scott i la Chiharu Shiota; i cicle superior amb l’Annie Leibovitz.

Els projectes artístics es van entendre com:

1. Espais d’experimentació, amb classes més performàtiques, posant atenció als diferents sentits i sensacions.
2. On en comptes de ‘fer a la manera de l’artista’, es van establir diàlegs creatius amb les artistes escollides. 
3. Treballar tenint en compte els interessos i sabers dels estudiants.
4. Fomentar sinèrgies, col·laboracions i diàlegs entre diferents cicles i classes.
5. Intervenir als espais de l’escola. 

A les acaballes del curs des del projecte d’Arts Visuals es presenta una proposta de tancament reflexiu i formalització final al llarg del maig, culminant en la Setmana Cultural de l’Escola (del 27 al 31 de maig). D’aquesta manera van començar uns pilotatges a la Ramon Llull on el protagonisme el van tenir els/les estudiants. La intenció va ser per una banda, crear un espai on tots els grups poguéssin fer un tancament del projecte, reflexionant a través de mètodes artístics com va estar el seu trànsit per la matèria de visual i plàstica. I, per l’altra, no només que els estudiants es donessin un moment d’aturada per reflexionar sobre tot allò que van aprendre, què i com els va afectar, sinó també que fessin un petit exercici d’autoorganització, s’obrissin a la imaginació i s’autoritzessin a crear relats sobre els seus aprenentatges.

A la setmana cultural es proposen diferents tallers alhora que es conviden artistes o bé a mode de cloenda, o bé per obrir els estudiants a altres mirades sobre l’art i els projectes en els que han estat treballant. A cicle infantil es convida a la poetessa Joana Bel; a cicle inicial a l’artista Sonia Ferragut; a cicle mitjà algunes representants de l’Associació les puntaires del Prat; i, finalment, a cicle superior la fotògrafa i escultora Clara Gassull. En quant als tallers, es proposa: una encintada pel pati de l’escola amb l’objectiu de fer visible les diferents col·laboracions que s’han donat entre cicles; fer un tapís a la tanca de l’escola a partir de les cintes tallades, on hi ha representades activitats i aprenentatges dels estudiants que es donen dins i fora de l’escola; plantar un arbre empeltat com a símbol de les sessions d’intercentres dutes a terme amb les diferents escoles implicades en el projecte d’arts visuals.

CAÇADORS DE MIRADES -ESCOLA PEPA COLOMER – INTERSECCIONS (Curs 2018-2019)

Caçadorxs de mirades és un projecte dissenyat i gestionat en el marc del Projecte Interseccions de l’Ajuntament del Prat de Llobregat en l’àmbit de les Arts Visuals i que es desenvolupa al barri de Sant Cosme durant el curs 2018/19 amb la participació de l”Escola d’Arts del Prat, l’Escola d’Arts en Viu i el PASC (Pla d’Actuació Sant Cosme).

Situat a l’escola Jaume Balmes, la proposta funciona com a eix vertebrador del teixit de vincles comunitaris que s’han anat accionant al llarg del procés. Al llarg dels itineraris que s’han traçat, s’han activat tot un seguit de connexions amb agents i entitats del barri que han col·laborat per tal de donar forma a aquest entramat de relacions a partir de caixes que, enviades a diferents punts assenyalats en un mapa, han actuat com a contenidors d’històries de vida i mirades sobre el barri.

Posteriorment les caixes han aterrat a l’escola amb tot un seguit d’objectes que s’han treballat com a elements pedagògics, desplegant una sèrie de qüestions i inquietuds que l’alumnat ha formalitzat en forma d’entrevista i que han culminat en trobades entre diferents grups del centre educatiu i persones del barri. Aquestes trobades han teixit una experiència d’acollida, afecte i coeducació, on s’han pogut compartir mirades i qüestions d’interès comú entorn de la multiculturalitat, l’associacionisme i la convivència en comunitat.

Amb tot el material obtingut, el projecte ha impulsat i gestionat la construcció de l’arxiu Caçadorxs de mirades amb l’objectiu de dotar al barri de Sant Cosme d’un relat alternatiu allunyat de l’estigma, visibilitzant el valor de l’experiència col·lectiva i el procés comunitari viscut durant el projecte. Mitjançant la continuïtat en la suma de material i gestionant-se per PASC (Pla d’actuació ….), es configura un arxiu viu i obert que convida a la participació ciutadana per multiplicar les mirades que possibiliten construir noves narratives i relats que donen sentit a la història invisible del barri.

Aquesta activitat, que es va realitzar a l’Escola Jaume Balmes el dissabte 18 de maig a les 10’30h i que va ser oberta a la ciutat, va comptar amb una instal·lació amb les imatges que contenien les capses dels interlocutors que han participat en el procés del projecte i un itinerari dins el mateix centre recreant l’experiència viscuda.

http://cosmepolitan.elprat.ppe.entitats.diba.cat/projecte/

3ª reunió de Intercentres 2019 – Interseccions – Escola d’Arts del Prat.

Tercera reunió de Intercentres en el context de Interseccions a l’Escola d’Arts del Prat. #EntornAprenentatge d’#ArtsVisuals d’#IntersECCions. Professorat de les escoles i educadors/es d’@amicsartprat s’han aplegat per aprofundir en el coneixement dels projectes en desplegament, intercanviant reptes, inquietuds, problemàtiques i elements a millorar en els processos de treball, sota la pregunta: com podem acompanyar als alumnes en el procés d’elaboració i disseny del projecte. #elpratonelmoncanvia#elprat

2ª reunió de Intercentres 2019 – Interseccions – Escola d’Arts del Prat.

Segona reunió de Intercentres en el context de Interseccions a l’Escola d’Arts del Prat. #EntornAprenentatge d’#ArtsVisuals d’#IntersECCions. Professorat de les escoles i educadors/es d’@amicsartprat s’han aplegat per aprofundir en el coneixement dels projectes en desplegament, intercanviant reptes, inquietuds, problemàtiques i elements a millorar en els processos de treball #elpratonelmoncanvia#elprat


1ª reunió de Intercentres 2019 – Interseccions – Escola d’Arts del Prat.

Primera reunió de Intercentres en el context de Interseccions a l’Escola d’Arts del Prat. #EntornAprenentatge d’#ArtsVisuals d’#IntersECCions. Professorat de les escoles i educadors/es d’@amicsartprat s’han aplegat per aprofundir en el coneixement dels projectes en desplegament i han plantat les llavors que floriran amb la cura de totes #elpratonelmoncanvia#elprat