JO TB SÓC 40 ANYS | Olga Merchán

Olga Merchán, artista llicenciada en Belles Arts per la UB, és educadora a l’Escola d’Arts del Prat des de 2008. Actualment és la responsable de l’Espai d’Art Midgard. Durant 5 anys, ha estat la professora del Taller d’Art de Dibuix i Pintura d’adults als matins. 

«Fem 40 anys d’història a l’Escola d’Arts del Prat i ja fa vuit anys que en formo part. La meva història amb l’Escola comença al guanyar una convocatòria artística que organitzava el Centre d’Art Torre Muntadas just quan vaig acabar la carrera, i va ser com una senyal. L’Escola i el Centre d’Art estaven gestionats per la mateixa Associació, així que em vaig assabentar que buscaven un/a educador/a i m’hi vaig presentar. Jo portava molt temps fent classes extraescolars a diversos centres educatius i per a mi això era un pas molt important, em feia molta il·lusió formar part d’una Escola d’Arts. Es veia que era un lloc molt cuidat, molt estimat i format per persones que creaven un espai especial: tant docents i administració com alumnes. Sentia que podria arribar a ser un lloc on viure i on desenvolupar les meves inquietuds com educadora, com artista i com a persona. No em vaig equivocar!

L’Escola d’Arts és un lloc on crear en comú, on fer en conjunt, on tots tenim un lloc… És semblant a com jo en penso i actuo com a creadora dins el col·lectiu Charito Calambre: construïm xarxa, creem entre persones, totes per iguals. M’agrada formar part d’un col·lectiu que està viu, que el sento viu, que es transforma, que creix, que muda…

Encara que fa 40 anys que tot això va començar, mai ens quedem aturats, sempre busquem, pensem, anhelem millorar, adaptar-nos a les necessitats dels alumnes, així com del poble, i com de nosaltres mateixos. És un lloc on ens cuidem i cuidem als altres. Em fa molta il·lusió pensar en que en aquest projecte han format part altres persones, abans de mi i que continuarà creixent, que està en un continu moviment, en un lloc on tot flueix i sempre has d’estar despert i alerta. Fet pels que som i pels que serem.

Per mi estar aquí és ESTAR. Estem acostumats a passar per la vida, pels llocs, per les persones, però aquí sento que estic i estic amb moltes persones. En sentir això puc desenvolupar al màxim les meves inquietuds, les meves necessitats, la meva creativitat; la meva formació com a artista i la meva manera de ser com a persona de manera permanent.

Això és el que vull, aprendre i ajudar a formar a persones tant en la vessant artística com en la vessant més humana. I aquest són valors i principis que compartim a l’Escola i a l’Associació.”