CONVOFEST. Festa de la convocatòria /UNZIP al Prat

CONVOFEST. Festa de la convocatòria /UNZIP al Prat va ser una doble ruta per conèixer les relacions dels projectes amb la ciutat a peu (RutaFest) i gaudir junts d’un dinar col·lectiu (DinarFest) com a punt de trobada final de la jornada.

ELS TEMES D’ENGUANY AL CONVOFEST

Com es relacionen els artistes, els seus projectes i la convocatòria /UNZIP Arts Visuals 2018 amb El Prat de Llobregat? Quina és “suversión” del Prat? Com es configura juntament amb les comunitats i els ciutadans i ciutadanes del Prat?

Aquestes han estat algunes de les qüestions que juntament amb la complicitat de l’equip de mediació Suversión (Lina Sánchez, Lina López i Arianna Giménez), hem intentat contestar en les tres trobades globals, amb les cinc modalitats de la convocatòria (Fotografia i societat, Art al barri, Exposició, Deslocalitzat i Art i educació). En aquestes sessions, hem intercanviat experiències i connectat les propostes entre elles. D’aquí ha sorgit la necessitat de mostrar com es relacionen amb la ciutat i celebrar juntes un any de treball.

Per a això, l’equip de Suversión, juntament amb els centres del programa d’arts visuals, han generat dinàmiques de trobada, reflexió i creació a partir d’accions de contacte entre els participants, l’experiència compartida, l’aprenentatge, la reflexió comuna dels processos i la intuïció comunitària. La intuïció, sense deixar de banda altres qualitats humanes, és en bona part allò que ens permet avançar-nos i construir un futur: el d’un projecte artístic, el de la vida de cadascú, el d’un col·lectiu i fins i tot, el d’una societat sencera.

Alguns temes comuns dels projectes han estat les relacions d’històries passades del Prat (Ex hodos, La Balena del Prat al Prat, Cases de la Seda) amb la importància de fer memòria i situar-la en l’actualitat i el present per construir altres versions creatives i reivindicatives de la història, les dones, l’ecologia o la migració.

L’actitud creativa davant la vida i la invitació de reconèixer en cadascun de nosaltres aquesta força d’acció, han estat punts clau dels projectes, juntament amb la idea de l’art com un espai de contacte i diàleg entre la gent, un lloc on ordir xarxes a partir d’experiències compartides i la llibertat d’acció (BuenaAventura Tamayo, Coser y Cantar).

També ha estat fonamental poder comptar amb la màxima complicitat de ciutadans/es, agents culturals, socials i educatius del Prat. Així com la importància de la idea de moure’ns i sortir del lloc que se’ns pressuposa com artistes, centres culturals, col·laboradors de projectes o públic i de connectar amb la ciutat com l’espai viu en el qual succeeixen i es creuen els projectes.

//////////////////////////

LA CONVOCATÒRIA

La Convocatòria/UNZIP Arts Visuals 2018 s’articula des del Centre d’Art Torre Muntadas i s’activa des d’un conjunt d’equipaments municipals (C.C. Jardins de la Pau i C.C. Sant Jordi – Ribera Baixa) i centres col·laboradors (Escola d’Arts del Prat, entre d’altres) que donen suport a la producció i mediació dels projectes.
Per 6è any consecutiu, s’atorgaren cinc ajuts als projectes seleccionats en cadascuna de les cinc modalitats de la convocatòria, els quals han estat:

MODALITAT 1. FOTOGRAFIA I SOCIETAT
Impulsa: Centre Cívic Jardins de la Pau.
CASES DE LA SEDA. FOTORELATS de Nora Ancarola.
A través de fotografies, entrevistes i material d’arxiu, el projecte recull el testimoni de les persones vinculades a les Cases de la Seda i els pisos de la Bunyola, que la fàbrica de la Seda va construir per als seus treballadors al voltant dels anys 50 del passat segle.

MODALITAT 2. ART AL BARRI
Impulsa: Centre Cívic Sant – Jordi Ribera Baixa.
COSER Y CANTAR del col·lectiu Gotelé (Albert Gironès López, Anna Vilamú Bosh i Júlia García Bofill).
A partir de l’expressió “coser y cantar” proposa una investigació prenent com a nucli el Centre Cívic Sant Jordi – Ribera Baixa. A partir de la literalitat de l’expressió, el projecte traça un seguit de relacions entre les dues disciplines i els veïns i veïnes del Barri.

MODALITAT 3. PROJECTE EXPOSICIÓ (artistes i agents culturals locals).
Impulsa: Centre d’Art Torre Muntadas.
BUENAAVENTURA TAMAYO de la companyia Kaddish Kolmanskop (Laura Tamayo, María Donoso, Josep Carreras, Mónica Hernández, Guillem Gefaell)
Buenaventura Tamayo és un artista del Prat que va migrar des de Campillo de Llerena (Badajoz), buscant una vida millor. Ara que té gairebé 90 anys, té molt clar que tots tenim la capacitat de ser mestres, crítics i productor de les nostres inquietuds.

MODALITAT 4. PROJECTE DESLOCALITZAT
Impulsa: Centre d’Art Torre Muntadas.
LA BALENA DEL PRAT AL PRAT de Consol Llupià.
El 12 de maig de 1983 va aparèixer varada a la platja del Prat una balena de 19 metres de la família Rorqual comú, un dels grans mamífers que acostumen a migrar pel litoral mediterrani. Ara que han passat 35 anys de la seva arribada, la balena, actualment al zoo de Barcelona, vol tornar a casa.

MODALITAT 5. PROJECTE D’ART I EDUCACIÓ
Impulsa: Escola d’Arts del Prat.
EX HODOS. RELATOS DE VIAJE ACERCA DEL EXILIO DEL PRAT DURANTE LA GUERRA de Juan Antonio Cerezuela.
El projecte és un recorregut i una reflexió sobre l’exili, agafant com a referència el testimoni de pratencs exiliats durant la Guerra Civil i cercant connexions amb l’èxode actual al Prat de persones nouvingudes que participen del projecte.