QUÈ PORTARIES EN UNA MALETA SI HAGUESSIS DE DEIXAR EL PAÍS EN EL QUAL VIUS DE FORMA IMMINENT? – Convocatoria /UNZIP 2018 – Modalitat art i educació

Què portaries en una maleta si haguessis de deixar el país en el qual vius de forma imminent? Quin futur ofereix un viatge desconegut? Què trobem en el camí? Ex Hodos és un projecte educatiu desenvolupat en Cases d’en Puig en el qual reflexionem sobre els conceptes “èxode” i “exili” partint de relats de la Història local del Prat, juntament amb les experiències d’emigració dels participants del taller. El taller planteja constantment connexions entre el passat i el present, a través de qüestions com la marxa d’un país, les històries de vida, el futur incert, el relat dels mitjans de comunicació, el recorregut, la tornada i la transmissió de la memòria.

El dilluns 26 de novembre vam iniciar un viatge molt especial que vam compartir amb tota la ciutadania, en el qual és van solapar diferents exilis del passat i del present, pertanyents a la història del Prat, però també a la història nacional i internacional. Un recorregut que va començar a les 18:00 h en Cases d’en Puig i que ens va portarà per diferents experiències que procuraran canviar la nostra percepció durant el recorregut, en la qual ens va acompanyar Maria Amparo Sánchez Monroy, dona nascuda al Prat i exiliada a França el febrer de 1939 amb la seva família al cap de pocs mesos de néixer.

Finalment, el nostre viatge ens va portar fins al Cèntric, on es va realitzar una presentació del projecte Ex Hodos en el saló d’actes, en la qual Maria Amparo va parlar sobre la importància de la transmissió de la memòria entorn de l’exili, i finalment vam realitzar una trobada amb Julieta Romero i Naima Zamoum, dues dones participants del taller Ex Hodos, per debatre i obrir un col·loqui sobre allò que van tractar al llarg de les sessions del projecte.

Ex Hodos és un projecte educatiu conduït per Juan Antonio Cerezuela, que ha estat seleccionat en la modalitat Art i Educació coordinada per l’Escola d’Arts del Prat, de la convocatòria UNZIP Arts Visuals.